Marokkaanse zoete wortelsalade

Laatst schreef ik al een stukje over een kookles in Marrakech die ik gedaan heb. We maakten toen met zes vrouwen verschillende gerechten en mijn gerecht was de zoete wortelsalade.
Ik vind een kookles op reis altijd erg leuk om te doen, maar eerlijk is eerlijk, vaak maak ik de gerechten thuis niet meer precies na en dient zo’n kookles meer als leuke acitiviteit op reis, om meer van de lokale cultuur te ontdekken en later natuurlijk ook wel als inspiratie voor thuis.

IMAG0247

Maar deze worteltjes maak ik thuis nog erg vaak precies zoals ik bij de kookles van Souk Cuisine in Marrakech geleerd heb, dus hier komt het recept:

Wat heb je nodig?

1 kilo wortels
3 knoflookteentjes, ongepeld
1/2 eetl. verse peterselie, fijngehakt
1/2 eetl. verse koriander, fijngehakt
1/2 theel. paprikapoeder
1/2 theel. gemalen komijn
1/2 theel. kaneel
4 theel. suiker
2 eetl. azijn (ik gebruik witte wijnazijn)
2 eetl. olijfolie
1/2 theel. zout

Schrap de wortels en snijd ze in de lengte doormidden. Verwijder de harde kern, deze kun je er met een mesje over de lengterichting uit “wippen” (ik het dit nooit geweten, maar deze harde kern heeft langer nodig om gaar te worden, dus wanneer je deze laat zitten worden de wortels niet gelijkmatig gaar). Snijd de wortels vervolgens in gelijke stukken.
Kook de wortels in water met het zout en de ongepelde knoflookteentjes gaar. De knoflook wordt namelijk zoeter van smaak als je deze eerst kookt.

Na het koken plet je de knoflooktenen met een lepel, je kunt dan het velletje er zo uit halen en weggooien. Het binnenste plet je nog wat extra, en meng je vervolgens met de specerijen, suiker, peterselie, koriander, azijn en de olijfolie.

Ten slotte meng je de wortels met de dressing. Deze salade eet je koud, maar niet té koud. Je kunt dit een dag van te voren al maken, maar zet ze dan ruim op tijd uit de koelkast voordat je ze wilt eten.

IMAG0252

Zelf eet ik dit als lunch met een geroosterde boterham (bij gebrek aan Arabisch brood meestal) of ’s avonds als bijgerecht/voorgerecht.

Eet smakelijk!

 

 

Een gedachte over “Marokkaanse zoete wortelsalade”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.