Leestips reisboeken

En nee, dan bedoel ik geen reisgidsen zoals Trotter en LP, welke natuurlijk helemaal top zijn. Ik bedoel romans. Mooie levensverhalen of reisverslagen om bij weg te dromen naar een verre bestemming, herinneringen op te halen en de wereld en andere culturen beter te leren kennen. En dat allemaal vanaf je eigen bank, balkon of zoals ik doe, lekker in bad. Want die verre reizen zitten er nog steeds niet in voorlopig. Daarom vandaag wat leestips voor mooie reisboeken.

Ik ben gek op lezen en heb inmiddels van vele bestemmingen mooie boeken in de kast staan die onze reizen hebben ondersteund of aangevuld. En ook wat boeken die zich afspelen op bestemmingen waar ik nog nooit geweest ben. Want ook al blijven we nu thuis of dichter bij huis. Een goed boek brengt je duizenden kilometers ver en verbreedt je horizons op een zelfde manier als reizen dat doet. Vandaag geef ik je daarom dus tips van leesboeken welke echt de moeite waard zijn, zeker als je geïnteresseerd bent in bepaalde bestemmingen.

1. Dagboek van een Geisha

Dit prachtige boek gaat over het leven van een opgroeiende geisha in de jaren ‘20/’30. Er gaat een wereld voor je open als je het verhaal leest wat gebaseerd is op het echte leven van een geisha. Voor mij staat deze momenteel op 1, omdat ik een reis naar Japan bovenaan mijn bucketlist heb staan.

2. Ik woonde in een grot: mijn leven als vrouw van een bedoeïnen

Dit boek kocht ik toen wij naar Jordanië gingen. Het gaf mij een kijkje in het leven van de bedoeïnen die in en rond Petra leefden in de tijd voordat het een grote toeristische trekpleister werd. Leuk detail: dit is het verhaal van een Nederlandse vrouw die met een Jordaanse man trouwde.

3. Anus Mundi

Een fantastisch boek als je Auschwitz wilt gaan bezoeken of bezocht hebt. Met stip het beste boek van één van de overlevers van Auschwitz. Niet altijd even gezellig natuurlijk, maar het geeft een ontzettend goed beeld van hoe het leven in het concentratiekamp geweest moet zijn destijds.

4. Het Nederlands Horloge

Als aanvulling op Anus Mundi of omdat Het Nederlands Horloge een stuk minder dik is makkelijker verkrijgbaar. Nog een prachtig verhaal van een overlevende van Auschwitz.

5. First they killed my father

Een erg ontroerend en treurig verhaal van een meisje wiens vader gevangen werd genomen (en uiteindelijk vermoord) door het regime van Pol Pot in Cambodja in de jaren ‘70. Vergeet ook zeker de opvolger niet: Afther they killed our father. Schrijnend om te lezen hoe een welvarend gezin verdreven werd uit hun thuisstad, honger leed en onder dwang hun identiteit moesten verbergen en verdringen.

6. Het gesloten koninkrijk

Dit boek heb ik net uit, ik heb het nog net niet in één ruk uitgelezen. Een kijkje in het leven zoals dat gebruikelijk is in Saoedie-Arabië. Deze Zwitserse vrouw trouwde een Saoedie en stichtte daar een gezin. Wetend hoe vrij en open de westerse samenleving is kon ze het niet verdragen haar dochters op te laten groeien in een land waar vrouwen geen rechten hebben. Als klap op de vuurpijl is haar man een broer (of eigenlijk één van de vele halfbroers) van de beruchte Osama bin Ladin.

7. Langs de Transsiberië Express

Nog een reis die ik ooit echt eens wil doen: De Transsiberië Express. Dit boek is echt een reisverslag geschreven door een Nederlandse man die met zijn vrouw en twee andere reisgenoten deze prachtige en unieke reis maakten. Geen literair hoogstandje, wel om te lezen als je deze reis nog op je bucket list hebt staan. 

8. De Robert Langdon serie van Dan Brown

Deze mogen niet ontbreken. We hebben het hier dan wel over minder verre bestemmingen, maar deze boeken nemen je mee door fantastische eeuwenoude steden zoals Rome en Parijs. Mijn persoonlijke favoriet is het Bernini Mysterie, misschien omdat ik een zwak heb voor Rome, misschien omdat dit verhaal toch wel het meest spannend is van de gehele serie.

Hopelijk heb ik je wat tips gegeven om heerlijk weg te dromen naar een verre bestemming en je horizon te verbreden, gewoon lekker vanuit thuis of vanuit je Nederlandse vakantieadres dit jaar. Wat natuurlijk ook helemaal prima is, want ons eigen kikkerlandje is óók hartstikke leuk. Maar we kunnen maar vast aan de voorpret beginnen voor als we weer mogen toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.