Wasteless Wednesday: herbruikbare wattenstaafjes

Het werd wel weer eens tijd om weer een artikel te wijden aan een duurzame vervanging voor een veelgebruikt product: het wattenstaafje. Misschien heb je er al eens van gehoord of er zelfs één gezien. Misschien denk je nu: Uh, watte? Nou een herbruikbaar wattenstaafje dus! Ik heb er inmiddels twee die ik al een tijdje gebruik en ik zal mijn ervaring met een herbruikbaar wattenstaafje eens met jullie delen.

Ik bestelde vorig jaar een herbruikbaar wattenstaafje in een mooi bewaardoosje. Deels omdat het me geld gaat besparen, deels omdat het beter is voor het milieu en deels omdat ik ze er gewoon wel gaaf uit vond zien. Bovendien is de overheid bezig met een verbod op plastic wattenstaafjes. Wat mij ook naar een alternatief deed zoeken. De verwachting is dat veel fabrikanten over zullen gaan op kartonnen (want biologisch afbreekbaar) wattenstaafjes, zoiets als zo’n smerig kartonnen lollystokje….

Ik bestelde een setje van twee stuks: eentje voor mijn oren en de andere is bedoel om bijvoorbeeld make-up bij te werken. Het make-up staafje gebruik ik eigenlijk maar zelden. Als ik hem nat maak krijg ik gewoon wat geknoeide mascara niet zo goed weggepoetst als met een “echt” wattenstaafje. Dat vind ik wel jammer want deze voldoet dus niet helemaal aan mijn verwachtingen.

Dit setje kwam met een handig bewaardoosje

Het normale wattenstaafje welke ik voor mijn oren gebruik, gebruik wel heel regelmatig. Ik vind hem fijn omdat hij ribbels heeft, waar oorsmeer goed mee weg te halen is (klinkt smerig maar heey, het is wat het is). Je spoelt ze ook heel eenvoudig gewoon even schoon onder de kraan. Het enige nadeel is dat de siliconen uiteinden gemakkelijk van het staafje getrokken kunnen worden. Lijkt me niet helemaal safe dus om te diep in je oren te gebruiken. En wat blijkt? Dat wordt dus ook afgeraden. Nu weet ik niet waar jullie wattenstaafjes verder voor gebruiken, maar ik dus voornamelijk om mijn oren schoon te maken, maar misschien ben ik dus heel raar… Anyway, ik overweeg nu de dopjes even vast te lijmen, zodat dit risico kleiner wordt. 

Al met al ben ik dus heel tevreden met de herbruikbare wattenstaafjes. In één van mijn adventskalenders afgelopen december zat er nog één, dus deze heb ik in de tweede badkamer gelegd. Zo heb ik er altijd eentje bij de hand, ideaal. Ik heb niet bijgehouden hoeveel minder wegwerp wattenstaafjes ik nu gebruikt heb, maar ik heb toch zeker al een doosje bespaard. In geld is dat natuurlijk helemaal niets, maar voor het milieu ben ik toch weer erg goed bezig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.