De scheepsliften van Henegouwen

Nog niet zo lang geleden zijn wij een weekendje naar Mons (ook wel Bergen) geweest. Eerder schreef ik al over de mooiste dierentuin van België en Nederland, maar dat is natuurlijk niet het enige wat we bekeken hebben!

DSC_3944


Onderweg naar Mons kom je namelijk door een gebied met behoorlijk wat hoogte verschillen. Hier profiteren binnenvaartschepen van geweldige oplossingen waarmee ze hoogteverschillen kunnen trotseren en zo niet kilometers om hoeven te varen om op hun bestemming te komen. Je vindt in dit gebied dan ook een hoop sluizen en bruggen, maar het meest spectaculair zijn het Hellend vlak van Ronquières en de scheepsliften van Strépy-Thieu.

DSC_3935
Onze eerste stop was bij het hellend vlak. Dit is ongeveer 1,5 uur rijden vanaf ons mooie Brabantse “gat” en dus een goede eerste stop. Op zondag kun je overigens zowel bij het hellend vlak als bij de scheepsliften een versassing meemaken. Je maakt dan gebruik van deze kolossen door er op een boot doorheen te gaan. Voor ons kwam de zaterdag beter uit, dus wij hebben dit niet kunnen doen helaas. Bij het hellend vlak kun je naast de versassing ook voor een rondvaart kiezen, maar wij zijn naar binnen gegaan voor een korte tentoonstelling, uitzicht vanaf het panoramadek en het “spektakelparcours”. Bij dit laatste wisten wij niet zo goed wat we ons voor moesten stellen, maar het was erg grappig. Je komt steeds in een ruimte waar poppen een scene naspelen van een gezin dat leeft op een binnenvaartschip. Een audioguide vertelt je het verhaal en hoewel het allemaal wat ouderwets is, is het wel leuk om doorheen te lopen. We waren overigens de enige hier en we zijn ongeveer 2 uur zoet geweest met het hele bezoek. Het koste € 7,50 per persoon, maar dankzij een kortingsbon via http://www.belgie-toerisme.nl, was de tweede persoon gratis.

DSC_3987
Daarna zijn we doorgereden naar de scheepslift. Ongeveer 20 minuutjes later waren we hier. Ook hier zijn we naar binnen gegaan en hebben we het spektakelparcour gevolgd. Hier was het wat moderner ingericht, maar het verhaal bij het hellend vlak was leuker, interessanter en had echt te maken met de Belgische binnenvaart, terwijl hier de Belgische geschiedenis centraal stond. Ook voor de scheepsliften hadden we een kortingsbon voor de twee persoon gratis, dus hier hebben we mooi gebruik van gemaakt. We zijn hier iets korter bezig geweest, ongeveer 1,5 uur, terwijl het hier veel drukker was (ook hier kun je een rondvaart doen) en het veel mooier gelegen is. Het hellend vlak ziet er heel industrieel uit, terwijl de scheepslift een mooi landschap domineert. Vandaar dat het hier wat drukker was denk ik, maar deze twee bezoeken zijn erg goed te combineren.

DSC_3995
In de scheepslift kun je ook tot bovenin komen. Je hebt hier niet zo’n mooi uitzicht over de omgeving als bij het hellend valk, maar je zo kunt het mechanisme en de machinekamer van dichtbij bekijken.

DSC_4009
Nadat we dit gezien hadden zijn we in een klein half uurtje naar het centrum van Mons gereden, waar we een hostel geboekt hadden. Daar zijn we de stad in gegaan, hebben we nog een beetje geshopt en zijn we de dag geëindigd op een terras op de Grote Markt. Zo hebben we onze zaterdag dus prima in kunnen vullen met leuke en interessante stops, die ook leuk zouden zijn voor een gezin met kinderen.

DSC_4019

Een gedachte over “De scheepsliften van Henegouwen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.