Wasteless Wednesday: Wasbare luiers

Het milieu is een hot onderwerp. Microplastics die de oceaan vervuilen, een torenhoge CO2 uitstoot en uitstervende dier- en insectensoorten vullen het nieuws en social media op dagelijkse basis. Zelf neem ik het erg serieus en ik probeer dan ook mijn steentje bij te dragen. Niet alleen voor mezelf, maar vooral voor de generaties die nog gaan volgen. En eerlijk is eerlijk, ik bespaar ook graag geld daar waar ik kan. En laten deze twee onderwerpen nu perfect met elkaar te combineren zijn!

Vandaag dus de aftrap van deze nieuwe rubriek; Wasteless Wednesday. En we beginnen meteen met mijn favoriete tip: wasbare luiers!

Een wasbare pocketluier met een aantal inleggers die het vocht absorberen

Al ruim voordat ik zwanger was wist ik dat ik wasbare luiers wilde gaan gebruiken als we een kindje zouden krijgen. Ik had dan ook allang uitgezocht welke soorten luiers er verkrijgbaar zijn tegenwoordig en waar mijn voorkeur naar uit zou gaan.
Er is namelijk ontzettend veel keuze. Prefolds, all-in-one’s, pocketluiers, noem het maar op. 
Ik viel direct voor de pocketluiers. Ten eerste omdat ze in eindeloos veel leuke printjes te krijgen zijn. Ten tweede omdat ze makkelijk in gebruik zijn. Je hoeft bijna niets te vouwen en ze sluiten eigenlijk hetzelfde als een wegwerpluier, maar dan met drukknoopjes (ook handig voor de oppas). Ik bestelde ze in China (dat is dan weer niet zo goed voor het milieu) en betaalde ongeveer 4 euro per luier, inclusief inlegger.

Voor ons bedroegen de aankoopkosten ongeveer € 300,-. Hiermee zouden we genoeg luiers moeten hebben totdat onze uk zindelijk is (je kunt ze namelijk in maat verstellen). Gemiddeld zou je hier dan zo’n € 1.300,- mee besparen ten opzichte van wegwerpluiers! Gebruik je de luiers voor meerdere kindjes, dan is deze besparing natuurlijk nog veel groter!

Een bijkomend voordeel is dat kindjes gemiddeld een half jaar eerder zindelijk worden als ze wegwerpluiers dragen. Dit komt doordat ze veel beter voelen dat ze nat zijn (wegwerpluiers absorberen alles vrijwel direct), en dat zit natuurlijk niet zo lekker.

Daarnaast bespaar je er een enorme berg afval mee. En zelfs als je het wassen meetelt, is de uitstoot van broeikasgassen 1.5 keer lager dan met wegwerpluiers (hierbij is gerekend met wassen op 60 graden, ik was ze zelf altijd op 30 graden in verband met het slijten, maar laat de wasmachine dan wel een keertje extra spoelen, dit voorkomt vieze geurtjes). Laat de luiers bij voorkeur in de zon drogen, UV heeft een ontsmettende werking en het zonlicht zorgt ervoor dat de vlekken verdwijnen.

De inleggers vouw je in de pocketluiers voor gebruik

Wij gebruiken de wasbare luiers nu een half jaar en we zijn er erg blij mee. Ze zijn leuk, makkelijk in gebruik en we hebben altijd genoeg luiers in huis. Wij vinden het niet vies, we gooien de luiers in een aparte emmer met wasnet (zet de luiers niet in een emmer water, dat is op de langere termijn niet goed voor het absorptievermogen van de luiers) en gooien het hele wasnet dan zo in de wasmachine. Met 26 luiers kan ik 3x per week luiers wassen en dit vind ik een kleine moeite. Wassen moet je toch wel met zo’n kleine uk.

Ons ventje droeg de luiers al vanaf 6 dagen na zijn geboorte

Een gedachte over “Wasteless Wednesday: Wasbare luiers”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.