Wasteless Wednesday: Wasbare billendoekjes

In navolging op het artikel over wasbare luiers nog een product om het milieu en je portemonnee te sparen: wasbare billendoekjes! Ik hoor je al denken; gat-ver-damme! Maar echt, het valt best mee, zeker als je toch al wasbare luiers gebruikt.

Wij hebben billendoekjes in allerlei vrolijke kleuren

Ik (en manlief niet te vergeten) vonden wasbare billendoekjes in eerste instantie echt een brug te ver. Maar we verbruikten in de eerste weken/maanden na de geboorte van ons zoontje toch behoorlijk wat billendoekjes vond ik. En dus ook behoorlijk wat afval. Ik wilde het dus toch maar eens proberen.

Ik bestelde wat simpele doekjes online en zocht een “recept” om zelf een lotion te maken. Want een droog doekje, dat poetst natuurlijk voor geen meter. Ik kwam een eenvoudig recept tegen, wat ik sinds die tijd altijd ben gaan gebruiken. Het is heel simpel: Je kookt water, doet er kamillethee in (ik haal van die zakken kamillebloesem bij de drogist), dat zeef je goed (een hydrofiel werkt prima als neteldoek en filtert zelfs de kleinste deeltjes van de bloesem eruit). Je laat dit afkoelen, doet er wat zeepvrije wasgel bij en voila, klaar is billen lotion! Het restje wat niet in mijn fles pas gaat in de koelkast, dit blijft echt weken goed.

Op de commode hebben wij dus altijd een stapeltje doekjes liggen en een plantenspuit van de action met de zelfgemaakte lotion. Voor een vies poepkontje gebruik ik eerst wegwerpdoekjes (voor het vuile werk), zodat er vrijwel geen ontlasting in de luieremmer met was belandt. Minder goed voor het milieu, maar gemak dient de mens zullen we maar zeggen.
Voor al het andere poetswerk (inclusief een snotneusje of vies gezichtje), gebruik ik de wasbare doekjes. Ik spray er wat lotion op en poetsen maar. De doekjes gaan in de luieremmer met wasnet, bij de wasbare luiers. Wanneer het tijd is om te wassen gaat het volledige wasnet in de wasmachine. Als je deze open laat, komen de luiers en billendoekjes er tijdens het wassen vanzelf uit. Zo is het echt weinig extra moeite vind ik.
Het liefst lekker buiten laten drogen en alles is weer klaar voor een volgende ronde. Voor het drogen van de billendoekjes vind ik trouwens een simpel sokkenrekje met knijpertjes echt ideaal. Zo kun je veel doekjes kwijt op een kleine ruimte van je droogrek en kunnen ze niet wegwaaien. Ik kocht er twee bij de voordeeldrogist voor maar 0.99 per stuk geloof ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.