Semuc Champey, Guatemala

Semuc Champey in Guatemala is een echt natuur wonder. Het zijn limestoneterrassen die zich boven een rivier, midden in de jungle hebben gevormd. Na een stevige klim kun je deze van bovenaf bekijken en als je weer benden bent kun je heerlijk zwemmen in het heldere water van de verkoelende poeltjes.

DSC_1174

 

Bij elk hostel in de buurt worden tourtjes aangeboden, een dagtour kost ongeveer 10 tot 15 euro (exclusief lunch). Je wordt bij je hostel opgehaald en met jeeps weggebracht. Je begint de dag in de Ka’chanba grot, een donkere watergrot waar je allemaal een kaarsje krijgt en vervolgens in het donker door het water, over rotsen en onder een waterval langs door de grot klimt. Ik was zelf bang dat het voor mijn niet zo sportieve lichaam niet weggelegd was en dat ik het supereng zou vinden, maar het was echt heel gaaf om te doen.
Om te voorkomen dat je uitglijdt moet je op je sokken lopen, trek dus niet al te goede sokken aan en ook als je je kleren aan wilt houden, houdt dan rekening met een setje drogen kleren en trek niet je beste kleding aan die je bij je hebt.

DCIM100SPORT

DCIM100SPORT

Na de grot krijg je nog even de kans om van een grote schommel af de rivier in te springen, als je durft ten minste! Dan is het tijd voor de lunch, naast een gammele oude brug, waar wij mooi konden aanschouwen hoe een jeep vast kwam te zitten tussen de kapotte planken. Wisten wij ook meteen waarom onze gids de auto voor de brug liet staan! Er staat een heerlijk homemade lunchbuffet klaar, voor ongeveer 2 euro per persoon kun je zoveel pakken als je maar wil.

DCIM100SPORT

Daarna ga je dan naar het uitzichtpunt van Semuc Champey, hier draait de hele tour om. De klim naar boven vond ik behoorlijk zwaar, een half uur klimmen over een glibberig en modderig pad met ongelijke treden. Eenmaal boven is het uitzicht prachtig en je staat relatief weer snel beneden, om bij de bovenste poel in het water te springen en zo poeltje voor poeltje af te zakken naar beneden, waar de jeeps inmiddels met al je spullen weer staan te wachten om je terug te brengen naar je hostel. Mocht je de klim niet kunnen doen, dan kun je deze overigens ook gewoon overslaan, vanaf de ingang kun je ook rechtstreeks naar de poeltjes lopen.

DSC_1172

 

DCIM100SPORT

In plaats van met de jeep naar je hostel terug te gaan, konden wij er ook voor kiezen om naar ons hostel (Utopia) terug te “tuben” in een oude binnenband van een vrachtwagen dobber je dan in ongeveer 45 minuten terug. Het was erg leuk om te doen, meestal rustig en hier en daar een stroomversnelling om het wat spannender te maken. Bij de stroomversnellingen moet je dan allemaal aan elkaar inhaken, en in slierten van 6 banden met een gids erbij door de versnellingen heen gaan. Let trouwens wel echt op dat je geen water binnenkrijgt! Ik ben van een beetje rivierwater hier ontzettend ziek geweest namelijk een paar dagen later. Ik weet vrij zeker dat het van dit rivierwater kwam, omdat we later in Flores nog meer mensen uit ons hostel en van onze tour zijn tegengekomen en zeker de helft is ziekt geweest uit onze groep!
Een belangrijke tip dus: zorg dat je tijdens het tuben of het springen vanaf de grote schommel (“The Swing”) geen rivierwater binnenkrijgt!

Wij vonden dit een hele mooie tour en de lange reis richting dit deel van Guatemala meer dan waard. Het ligt namelijk nogal afgezonderd, maar het is zeker een van de hoogtepunten van onze reis door Guatemala geweest! Toen wij terugkwamen bij hostel Utopia (echt een passende naam trouwens, het is een klein paradijsje midden in de jungle met een prachtig uitzicht), konden we nog even snel (en koud) douchen en toen was het alweer tijd om aan te schuiven voor het heerlijke family style dinner dat ze daar elke avond om 19.00 uur serveren.
Op deze plek hadden wij best nog een nachtje langer willen blijven, gewoon om van de rust en de omgeving te genieten!

DSC_1167
Als dit geen Utopia is..!

Een gedachte over “Semuc Champey, Guatemala”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.