De verlaten Patarei gevangenis in Tallinn bezoeken

Nog maar een enkele weken geleden waren wij in het gezellige Tallinn, waar we onder andere in de Patarei gevangenis geweest zijn. Nu moet ik toegeven dat Mark en ik allebei erg geïnteresseerd zijn in dit soort bezienswaardigheden, maar toch denk ik dat het voor iedereen de moeite waard is.

DSC_3389

De gevangenis is namelijk nog tot enkele jaren geleden in gebruik geweest en daarna compleet verlaten achtergelaten. In de zomer kun je voor 3 euro de gevangenis op eigen houtje in, maar in de winter (die van september tot eind mei duurt in Tallinn) kan dit alleen met een georganiseerde tour. Toevallig waren wij er met de Museum Nacht, waardoor we een korting kregen en we na de tour zelf ook nog in het opengestelde stuk van de gevangenis rond konden lopen. Voor deze gelegenheid was de gevangenis namelijk extra opengesteld.

De gids wist erg veel over de gevangenis te vertellen, omdat zij vanuit haar beroep veel mensen heeft geïnterviewd die in de gevangenis gezeten hebben. Zij heeft namelijk veel onderzoek naar deze beruchte gevangenis gedaan en kon zo persoonlijke verhalen en voorbeelden vertellen, wat het geheel allemaal net wat levendiger maakte. De tour zou een uurtje duren, maar ze heeft zeker 1,5 uur verteld en daarna moesten we ons echt van haar losrukken, omdat het al bijna 22.00 uur was en we zelf ook nog even in de opengestelde stukken van de gevangenis, zoals de ziekenboeg wilden kijken.

DSC_3410

Het leukste aan de tour is dat je met een gids in stukken van de gevangenis komt waar je eigenlijk niet mag komen. Hier is dan ook geen verlichting en het is er echt pikkedonker. Een lampje meenemen kan dus geen kwaad, al heeft de gids wel een goede zaklamp bij. Ook is het er ontzettend koud en vochtig, dus trek vooral ook iets warms aan. Toen wij er waren regende het en was de zon allang onder, maar toch was het buiten een stuk warmer dan binnen.
Verder is de gevangenis duidelijk verlaten. Hij is achtergelaten zoals het was, het lijkt wel of iedereen alles uit zijn handen heeft laten vallen en met de noorderzon vertrokken is. Overal liggen nog meubels, papieren en vooral veel rotzooi.
Krakers, junkies en bezoekers hebben nogal een rotzooi gemaakt van de gevangenis en helaas ook spullen meegenomen die eigenlijk bewaard hadden moeten blijven (de bibliotheek heeft nog maar 5 boeken over bijvoorbeeld). De verf bladdert van de muren en het onkruid overwoekert de cellen op luchtplaats. Dit zorgt een beetje voor een luguber sfeertje en doordat wij er ‘s avonds (en in de regen) waren, werd dit gevoel natuurlijk alleen nog maar versterkt.

DSC_3420

Voor ons was het bezoek aan deze verlaten gevangenis (eigenlijk is het trouwens gebouwd als een fort aan zee) een hoogtepunt van ons bezoek aan Tallinn. Je moet overigens wel vooraf reserveren via hun website, je ontmoet de gids dan op de afgesproken tijd voor de toegangspoort.

DSC_3331

Een gedachte over “De verlaten Patarei gevangenis in Tallinn bezoeken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.