Invloed van reizen op het dagelijks leven

Reizen is ervaringen en kennis opdoen. Ervaringen en kennis die je kijk op het leven misschien wel veranderen. Tijdens al onze reizen heb ik veel geleerd en heb ik mijn grenzen verlegd. Het klinkt allemaal heel romantisch, maar zelf zie ik het ook écht zo. Ik liet ter ere hiervan zelfs een mooie tattoo op mijn rug zetten. Reizen heeft invloed op mijn dagelijks leven en hoe ik dingen bekijk. En daar ben ik heel erg blij mee. Daarom deel ik vandaag de invloed van reizen op mijn dagelijks leven.

Een van de leukeste kooklessen die we gedaan hebben was bij Paon Bali
 1. Eten
  Ik was al fan van alle soorten wereldkeukens die je maar kunt bedenken. Maar van bijna iedere verre reis blijft er wel een gerecht over dat we regelmatig maken (of onze eigen versie ervan). Soms geïmproviseerd, soms exact een recept zoals we het hebben geleerd tijdens een kookles ter plaatse. Bijkomend voordeel: je eet zo ontzettend gevarieerd en wij eten hierdoor ook vaker vegetarisch. 
 1. Waarderen wat je hebt
  Ik geef toe, ik sta er niet dagelijks bij stil, maar regelmatig denk ik terug aan wat we in andere landen hebben gezien en ben ik ontzettend dankbaar voor alles wat wij hier in Nederland hebben. Vooral op materialistisch gebied. Een degelijk huis dat goed verwarmd is, voldoende eten, een warme douche wanneer we maar willen. Ons leven is zo ontzettend comfortabel. We nemen het vaak voor lief, maar zo af en toe sta ik er zeker bij stil dat ik het maar getroffen heb. 
 1. Toiletgebruik
  Misschien een gek praatje maar ik schreef er al wel eerder over. Ooit maakte een cabaretier een grap over het gebruik van wc papier vs. water: wat wij westerlingen doen is geen afvegen, maar uitsmeren! En ik vind tegenwoordig dus dat hij helemaal gelijk heeft. In veel landen is het gebruikelijk een toiletdouche, bak water of een bidet te hebben. En als je dat eenmaal gewend bent is dat echt veel fijner. Dus ik kocht een toiletdouche in Jordanië en die gebruik ik nu al een aantal jaar. In 2018 kocht ik er nog één in Indonesië, omdat wij toen al plannen hadden voor de bouw van een garage met toilet. Die bouw is inmiddels gestart en ook hier komt dus een toiletdouche in. Ik heb ontzettend spijt dat we er boven geen hebben en als we op vakantie zijn op een plek waar dit niet gebruikelijk is mis ik het ook echt. 
Ik was helemaal gelukkig toen we langs deze winkel reden. Een toiletdouche voor thuis!
 1. Ik ben makkelijker geworden
  Slapen in een hostel en ruimtes met anderen delen? Dat had ik 10 jaar geleden nooit gedaan. Nu vind ik het heerlijk om dat af en toe te doen en echt een verrijking tijdens het reizen. Maar ook koud douchen hoort er gewoon af en toe bij, of jezelf na het zwemmen niet fatsoenlijk kunnen douchen en omkleden. Dit zijn dingen waar ik vroeger echt een hekel aan had. Nu ik op reis best vaak dit soort situaties tegen ben gekomen (en je dan niet anders kunt), leg ik me veel makkelijker ergens bij neer en pas ik me veel makkelijker aan. Echt heerlijk is dat, je hoeft het jezelf echt niet zo moeilijk te maken!
 1. Souvenirs
  Wat zou mijn huis kaal en leeg zijn zonder alle souvenirs die ik overal meesjouw. Er is geen ruimte in huis waar niet iets te zien is van de reizen die we gemaakt hebben. Ook onze fotoboeken en reisgidsen hebben een mooi plekje in de kast gekregen. Zo word ik elke dag wel herinnert aan een mooie reis die we gemaakt hebben of een gave plek die we bezocht hebben. 

Zijn er voor jou ook dingen die je tijdens het reizen hebt opgedaan en die een rol spelen in jouw dagelijks leven? Ik ben ontzettend benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.