Zwanger op reis

Kun je op reis als je zwanger bent? En waar moet je eventueel op letten of rekening mee houden? Als je voor de eerste keer zwanger bent kan dat best spannend zijn. Je vraagt je misschien af of je nog op reis kunt om nog eens lekker samen ertussenuit te gaan of die ene bestemming te ontdekken nog voordat je kleine spruit komt. 

Hier ben ik 28 weken zwanger tijdens onze roadtrip door Italië

Als je zwanger bent kun je in principe prima op reis. In principe, want het ligt er natuurlijk helemaal aan hoe jij je voelt en hoe jouw zwangerschap verloopt. 

Vliegen als je zwanger bent
Over het algemeen mag je vliegen totdat je 36 weken zwanger bent. Dit kan echter per maatschappij verschillen, dus check dit nog even voor de zekerheid. Bij veel maatschappijen mag je als je in verwachting bent van een meerling al vanaf 32 of 34 weken niet meer vliegen.
Het kan zijn dat je vanaf ongeveer 28 weken een zwangerschapsverklaring nodig hebt om te mogen vliegen. Deze kun je aanvragen via je verloskundige, gynaecoloog of huisarts. Een zwangerschapsverklaring moet dan vaak in het Engels geschreven zijn en niet ouder dan 7 dagen. 

Extra gezondheisrisico’s
Natuurlijk moet je ook opletten of je bestemming extra risico’s met zich meebrengt. Je wilt jezelf en je kindje niet in gevaar brengen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om op te letten of je niet naar een gebied gaat waar Zika heerst. Een infectie met het zikavirus kan namelijk schadelijk zijn voor je kindje. Check dus eerst even bij de GGD of je bestemming wel helemaal veilig is (ook op andere infecties en besmettingen). 

Zelf vond ik een reisje niet al te ver van huis een prettig idee. Ook mijn man was wat geruster als we niet al te ver zouden gaan en we naar een bestemming zouden reizen met lage gezondheidsrisico’s en goede gezondheidszorg indien nodig. We hebben tijdens mijn zwangerschap een tripje gemaakt naar Fez. Ik was toen nog niet zo heel lang zwanger en deze stond al gepland voordat ik wist dat ik zwanger was. Als we dit tripje nog niet gepland hadden, hadden we waarschijnlijk binnen Europa gebleven. Niet omdat het niet kon, maar gewoon voor onze eigen gemoedsrust.
Het is allemaal prima verlopen. Zowel de vlucht als de trip zelf. Ik was in die tijd ontzettend moe, dus we hielden wat rekening met wat we deden. We deden het gewoon wat rustiger aan op ons eigen tempo. Gelukkig dan dat ook goed bij een stedentrip. Alles wat we deden, was op loopafstand van onze riad. Zo kon ik mooi halverwege de dag eventjes uitrusten met een boek op bed, om daarna weer iets anders van de stad te ontdekken. 

Tijdens onze zomervakantie in juni zijn we in Europa gebleven. Mijn oma komt uit Italië, dus dat is voor mij altijd een bestemming met wat extra betekenis. Om safe te zitten boeketen we onze hotels met de optie om gratis te kunnen annuleren. De reis deden we met onze eigen auto, dus mocht de zwangerschap moeizamer verlopen dan gehoopt, dan zaten we nergens aan vast en hadden we geen onnodige kosten gemaakt.
We maakten een heerlijke roadtrip door Italië. Op deze manier konden we veel verschillende plekjes aandoen en hoefden we nooit heel lang te rijden. We deden alles op ons gemak en hebben toch veel nieuwe dingen kunnen zien en ontdekken.

Reizen tijdens je zwangerschap kan dus prima. Het is voornamelijk afhankelijk van hoe je jezelf voelt en waar je jezelf prettig bij voelt. En vergeet ook je partner niet, want ook die maakt zich misschien wat extra zorgen om jou en zijn toekomstige kleine spruit. Voel je je goed en wil graag nog een tripje maken? Doe dit dan vooral zou ik zeggen! Als je kleintje er straks is is het wat lastiger misschien. Bovendien kunnen jullie er nu nog eventjes lekker samen tussenuit voordat de slapeloze nachten gaan beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.