Wat pak je in voor een reis naar Lapland?

Toen wij onze reis naar Lapland aan het voorbereiden waren, heb ik me dit nogal eens afgevraagd. Voor een reis naar warmere oorden, wat we geregeld doen, heb ik eigenlijk alles zo gepakt, omdat ik altijd ongeveer hetzelfde meeneem. Maar nu wist ik totaal niet wat ik kon verwachten en wat ik mee moest nemen voor een weekje boven de poolcirkel. Omdat ik vast niet de enige ben die hier nog geen ervaring mee had, leek het me nuttig hier eens een artikeltje aan te wijden.DSC_6583

Ik ga je niet vertellen wat wij hebben meegenomen voor 1 week, want dat was dus veel te veel! Ik heb daarom op een rijtje gezet wat ik een volgende keer mee zou nemen:

Aan kleding (per persoon):

 • 1 skibroek (wij hadden er twee per persoon bij, ik dacht dat ze misschien erg nat zouden worden, maar met 1 broek per persoon red je het prima);
 • 1 skijas;
 • goede wandelschoenen (ik had ook snowboots bij, maar die heb ik dus niet aangehad, met goede wandelschoenen heb je genoeg grip en ze zijn ook nog eens lekker warm);
 • 2 of 3 paar skisokken om over je normale sokken aan te doen;
 • thermo-ondergoed (leggings en shirts met lange mouwen). Persoonlijk vind ik 2 setjes per persoon genoeg, je doet er immers elke dag schoon ondergoed onder. Maar misschien ben ik wel een ongelooflijke viespeuk…
 • de set kleding die je aandoet natuurlijk;
 • daarnaast nog 2 extra broeken, die je over je thermolegging en onder je skibroek kunt doen. Bij ons was het de hele week rond de -10 en daarom hebben wij regelmatig (als we voor hooguit 2 uurtjes naar buiten gingen) onze skibroek gewoon over onze thermolegging aangetrokken;
 • 2 extra truien/vesten, waarvan zeker 1 van fleece;
 • 2 shirts met lange mouwen, om over je thermoshirt en onder je trui te doen indien nodig.
 • 1 goede sjaal;
 • 1 goede muts;
 • 1 paar goede wanten of handschoenen;
 • 1 paar extra handschoenen om daaronder te doen.

Daarnaast natuurlijk voldoende ondergoed en sokken en zwemkleding voor het geval je hotel een zwembad heeft.

Wij hadden nu meer kleding bij, waarvan we een deel niet gebruikt hebben. Wat ik vooral jammer vond, was dat we twee skibroeken en een paar snowboots bij hadden die we niet nodig hebben gehad. Het had behoorlijk wat ruimte bespaard als we deze thuis hadden gelaten.

Verder moet je er rekening mee houden dat je het beste niets op je huid kunt smeren als je naar buiten gaat. Dagcrème is dus niet nodig, maar in plaats daarvan kan een potje vaseline handig zijn. Wat wij ook fijn vonden was onze reis-waterkoker en een goede thermosfles, zodat we altijd hete thee bij ons hadden (vooral “voor het geval dat..”). Ik had ook een paar setjes van die handwarmertjes bij, die ik 1x gebruikt heb in de slee met de rendieren. Dan zit je stil en toen waren mijn handen, ondanks twee paar wanten écht bevroren.

Hopelijk heb je hier iets aan! ‘s Avonds en ‘s nachts hebben wij trouwens niets gemerkt van de kou. Onze hotelkamer had vloerverwarming en de temperatuur in de kamer is niet onder de 21 graden gekomen…. Ow, en een reisstekker heb je ook niet nodig!

Hopelijk heb je iets aan dit artikel. Ik zou zeggen, sleep niet teveel mee en geniet vooral van je trip, want het is echt een fantastische ervaring!DSC_6375

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.