Vilnius (25-05-2015)

In Vilnius hadden we via Airbnb een studio in een kelder gereserveerd, midden in het centrum. De kamer was prima, met alles wat we nodig hadden en genoeg ruimte. We zijn weer een goede ervaring via Airbnb rijker dus.
Na aankomst vanuit Riga zijn we gaan eten en verder hebben we niets meer gedaan die avond.
Zondag zijn we op tijd de deur uit gegaan om de stad te bekijken. Vilnius heeft niet heel veel bezienswaardigheden, maar toch vonden we 1 dag te kort om de stad uit te gaan om bijvoorbeeld het kasteel in Trakai te bekijken. Hier hebben we dus maar vanaf gezien, want we wilden graag weer een stadswandeling uit de Lonely Planet doen en het KGB museum stond hoog op het lijstje.
In de stad was een hardloopwedstrijd aan de gang en bij de grote kathedraal om de hoek bij ons hotel (deze kathedraal lijkt meer op een grote witte Romeinse tempel, heel mooi) was het dan ook een drukte van jewelste. Vilnius heeft iets weg van een Zuid Europese stad, ik vind het wat Italiaans aandoen. Maar bij de hardloopwedstrijd werd weer duidelijk dat we dichtbij Rusland waren. Er werden namelijk niet alleen flesjes water uitgedeeld aan de renners, maar ook halve liters bier!
Naast de kathedraal ligt een heuvel met daarop de restanten van de oude citadel. Deze hebben we eerst bezocht, waarna we naar het KGB museum zijn gelopen.
Dit museum is gevestigd in het oude hoofdkwartier van de KGB en er zijn nog cellen te bezichtigen en de kelder waarin gedetineerden geëxecuteerd werden. Wij vonden dit, oorlogsnerds als we zijn, weer erg interessant om te zien.
We hebben hier ook nog een boek gekocht van iemand die de Russische strafkampen heeft overleeft. Een goede aanvulling aan onze bibliotheek, aangezien we hier nog vrij weinig vanaf weten.

Na het KGB museum hebben we dus ook in Vilinus de stadswandeling uit de Lonely Planet gelopen. We kamen langs een druk stadspark en prachtige kerken in allerlei kleuren en vooral met erg veel tierlantijnen. Ook Vilnius vonden we, boven verwachting, een prachtige stad.
We hadden ook nog eens het weer mee, wat het heerlijk maakte om gewoon door de stad te lopen en mensen en gebouwen te bekijken.

’s Avonds hebben we nog een lekkere pizza gegeten en de volgende morgen was het alweer tijd om naar huis te gaan. Het was leuk geweest om 1 of 2 dagen extra te hebben denk ik, dan hadden we ook nog wat buiten de steden kunnen bekijken, zoals het kasteel van Trakai.
Maar we hebben een erg leuk weekend gehad, mede doordat we niet zulke hoge verwachtingen hadden van deze twee steden (vooral Vilnius) hebben deze steden ons positief verrast.
Beide steden waren mooi, maar ook gezellig en schoon en er zijn genoeg restaurantjes om lekker en goedkoop te kunnen eten. Wij vinden dus beide steden een aanrader, al heb je aan 1 dag per stad wel genoeg als je niet buiten de stad gaat.
Nu moeten we dus eigenlijk nog naar Talinn, om alle drie de hoofdsteden van de Baltische staten gezien te hebben. Ik heb al gelezen dat deze stad weer goed te combineren is met Helsinki, waar we ook nog nooit geweest zijn. Er gaat namelijk in 1,5 uur een veerboot op en neer tussen deze twee steden, dus er is weer een tripje aan het verlanglijstje toegevoegd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.