Top 5 mindere kanten van het reizen

Reizen is natuurlijk niet altijd alleen maar leuk. Zeker verre reizen hebben ook mindere kanten, zaken waaraan mensen die niet zo dol op reizen zijn niet bij stilstaan naar mijn idee.

Vaak krijg ik reacties als “Ga je nu weer op vakantie?” of “Doe maar luxe!’. Nou, denk ik dan, zo luxe is al dat reizen helemaal niet hoor…..

Reizen heeft ook een aantal vervelende kanten.  Daarom voor de afwisseling een top 5 van de mindere kanten van het reizen!

reizigersdiarreee

 1. Met stip op nummer één voor ons: ziek worden, of in elk geval de angst om ziek te worden en het gebrek aan hygiëne op reis. Als je ver van huis bent, in een land waar de medische zorg lang niet zo hoogstaand is als wij gewend zijn, is flink ziek worden geen pretje. Zeker als je een drukke planning hebt met lange reisdagen, zit je hier niet op te wachten. Toch wordt je juist in dit soort landen en tijdens dit soort reizen makkelijker ziek. De welbekende “reizigersdiarree” is iets wat ook ons niet vaak overslaat, of dit nu in meer of mindere mate is.
  Slechtere hygiëne, ander eten (hoe lekker ook), een ander klimaat, tijdsverschil, dit draagt daar allemaal aan bij. Het hoort er nu eenmaal bij en wij zorgen altijd voor een goed gevuld medicijntasje om hier zo min mogelijk last van te ondervinden.
  Afgelopen zomer ben ik zelf in Guatemala heel flink ziek geweest, waarschijnlijk van het binnenkrijgen van rivierwater tijdens het tuben bij Semuc Champey.
  De hele nacht zat ik op de wc, terwijl wij om 05.00 uur ‘s ochtends met de bus richting Belize zouden vertrekken… Gelukkig hadden we net op dit moment in de reis wat speling en een heel comfortabele kamer, waardoor we hier een nachtje langer zijn gebleven. Ik heb me uiteindelijk een dag of 3 behoorlijk ellendig gevoeld, wat me deed twijfelen over de reis naar India deze zomer. Want als er één land is waar je goed ziek kunt worden, is het natuurlijk India wel! Eenmaal thuis en weer beter moet ik zeggen dat deze angst ver weg is, we gaan gewoon zo goed mogelijk voorbereid op pad en zullen extra goed opletten op hygiëne in India.
 2. Reizen kan erg vermoeiend zijn.. Zeker wanneer je beperkt de tijd hebt, zoals wij meestal, maar je toch zoveel mogelijk wilt zien. Voor ons dus geen vakanties waarbij je op je gemakje uitslaapt en dan eens bekijkt wat je die dag gaat doen, maar elke dag wel iets bekijken of juist weer verder reizen. Aan het eind van zo’n reis ben je dan eigenlijk juist moe en nog wel toe aan wat rust, maar ja, dan moet je weer aan het werk thuis!
 3. Keuzes maken… Er zijn zoveel mooie plekken op de wereld, zoveel landen om te ontdekken en al die landen hebben dan ook weer zoveel te bieden, dat je met drie weken zomervakantie onmogelijk alles kunt zien en meemaken wat je zou willen. Elke keer moet je dus weer keuzes maken en dat is nooit leuk eigenlijk, want hoewel je weer een hoop mooie dingen mee gaat maken op reis, er zijn ook altijd dingen die je niet mee kunt pakken helaas. Dit is natuurlijk vooral een luxe probleem en wie weet kan ik dit ooit eens loslaten en op een wat rustiger tempo meer genieten van dat wat je allemaal wél mee mag maken op reis.
 4. Het kost geld, veel geld over het algemeen. Al kun je een reis zo duur maken als je zelf wilt en is er voor elk budget wel een mooie reis te vinden, stiekem geven wij een heel behoorlijk bedrag per jaar uit aan reizen. Dit is natuurlijk een keuze die je maakt en ik laat er graag andere dingen voor. Misschien is dit dus toch niet echt een negatieve kant van het reizen, nu ik er zo over nadenk….
 5. Wachten…. Op reis moet je vaak wachten, en lang wachten ook. En laten wij nu precies niet van die geduldige types zijn… Een vliegtuig dat vertraging heeft, een ellenlange rij bij de paspoortcontrole, grensovergangen waar je van loket naar loket wordt gestuurd om bij nummer 1 te beginnen, als je aan de beurt bent te horen dat je bij nummer 2 een stempel moet halen en dan terug moet komen naar nummer 1, waar je natuurlijk weer achteraan in de rij mag aansluiten, dat soort dingen. Dit kan behoorlijk irritant zijn, maar het is nou eenmaal zo, dus ik probeer me er meestal maar gewoon bij neer te leggen.

DSC_0927

Nu lijkt het misschien bijna of ik reizen één en al ellende vind, maar niets is minder waar! Er zijn elke reis nu eenmaal momenten waarop je het even niet ziet zitten, of je afvraagt waarom je dit in gódsnaam doet?! Maar je krijgt er ook zo ontzettend veel voor terug! En als je eenmaal thuis bent herinner je je vooral alle mooie en leuke momenten, en wil ik meestal meteen weer een nieuwe reis gaan plannen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.