5 dingen die reizen zó de moeite waard maken

Als tegenhanger van mijn vorige bericht, waarin ik vertel over wat er nou niet zo heel erg leuk is aan reizen, zal ik vandaag 5 dingen noemen die reizen meer dan de moeite waard maken, en die natuurlijk veel zwaarder tellen dan die 5 minpunten die ik al genoemd heb ;).

745

DSC_4201

 1. Je komt op de mooiste plekken ter wereld. Natuurlijk kom je wanneer je veel reist op prachtige plekjes waarvan je het bestaan eerst niet eens wist of er geen goede voorstelling bij had. Zo vond ik de Grand Canyon prachtig, ik heb met open mond staan genieten van het uitzicht bij het eerste viewpoint waar we meteen uitstapten toen we het park in reden. Ik had nooit verwacht dat het zó groot zou zijn! Of wat denk je van parelwitte stranden en een zee die zo mooi en helder van kleur is, dat je bijna denkt dat het nep is? Op Gili Trawangan in Indonesië zag ik voor het eerst echte bountystranden, die zeker niet gephotoshopt waren ;).
  Of een stuk jungle, met zoveel verschillende kleuren groen en prachtige watervallen… Of een prachtige woestijn, waar de kleur van het zand veranderd in het zonlicht en waar een oorverdovende stilte heerst….

  DSC_9075

 2. Je leert te waarderen wat je hebt. Als ik thuis kom kan ik altijd weer extra genieten van een stevige warme douche. Wij hebben altijd stroom, altijd warm water (met een druk waarmee je wél je haren fatsoenlijk uit kunt spoelen), altijd licht, we hoeven het nooit echt koud te hebben, kunnen naar de winkel gaan en halen waar we zin in hebben, hebben een auto tot onze beschikking en fatsoenlijke wegen en kunnen gaan en staan waar we willen. Wij zijn dan misschien niet rijk voor westerse begrippen, maar voor wereldwijde begrippen zijn wij natuurlijk belachelijk rijk!
 3. Het geeft inzicht in andere culturen. Iedereen heeft wel een mening klaar over een ander, maar ik vind zelf dat je eerst maar eens moet zien en ervaren hoe andere mensen leven voordat je je oordeel kunt vellen. In Marokko hebben wij zulke ontzettend lieve en gastvrije mensen ontmoet, daar kan de gemiddelde Nederlander nog wat van leren bijvoorbeeld.
  Door te reizen leer je ander soort culturen kennen en het geeft je een beter beeld van waarom anderen doen wat ze doen.
 4. Het verrijkt je kennis. Je leert er natuurlijk gewoon ontzettend veel van. Wij zoeken altijd veel bezienswaardigheden op en hebben alweer veel geleerd over de geschiedenis van de aardbol waarop wij leven. En ook aardrijkskunde- en biologielessen van vroeger komen weer helemaal tot leven als je met een gids gaat snorkelen of een vulkaan gaat beklimmen bijvoorbeeld.
 5. Je wordt makkelijker. Zelf vind ik dat ik best wel ben veranderd door het reizen. Op reis moet je leren veel geduld te hebben en af en toe die strakke planning die we thuis gewend zijn los te laten en dingen maar te nemen zoals ze komen. Ik vind dat nog steeds moeilijk, maar kan het wel accepteren inmiddels. Of je zult koud moeten douche of als wc is er alleen een gat in de grond… Je moet je af en toe gewoon wat aanpassen en als je daar niet te moeilijk over doet, is dat een stuk prettiger voor jezelf, dus je wordt vanzelf makkelijker in zulke dingen.

DSC_1167

Dus… reizen heeft zeker niet alleen mindere kanten, maar ook hele mooie kanten! Reizen maakt je rijk in zoveel opzichten, dat ik vind dat iedereen het zou moeten doen en dat je echt wat mist als je het niet doet. Mijn leven zou in elk geval niet compleet zijn zonder te reizen en ook al voel ik me soms even ontzettend rot of ongemakkelijk op reis, deze momenten zijn meestal snel vergeten en dan kijk ik alweer met smart uit naar de volgende reis die op de planning staat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.