Snorkelen met manta’s op Hawaii

Als je naar Hawaii gaat en Big Island bezoekt, ga dan zeker ’s avonds in het donker snorkelen met mantaroggen! Een tourtje is niet goedkoop, maar wij vonden het elke cent waard. Bespaar dus op tourtjes voor overdag en mis deze bijzondere avond niet!

DCIM100SPORT

Wij deden deze tour bij Seaquest Hawaii, omdat zij net ietsje goedkoper zijn dan de meeste andere bedrijfjes en omdat dit maar 7 minuten rijden was vanaf ons hotel in de buurt van Kona. De keuze was daarom snel gemaakt en daar hebben we geen spijt van gekregen!

We moesten tegen 19.00 uur verzamelen bij hun shop aan de haven. We kregen daar allemaal een wetsuit aan voor degene die geen snorkelspullen bij hadden werd voor maskers en snorkels gezorgd. Het wetsuit krijg je aan omdat het ’s avonds als de zon onder is hard afkoelt en doordat je stil ligt in het water kun je het behoorlijk koud krijgen.

Na een kwartiertje vertrokken we en omdat de plaats waar de manta’s komen heel dichtbij hun shop is, hoefden we maar 5 minuten te varen (nog een plus van dit bedrijfje, andere bedrijfjes moeten wel 25 minuten varen).
Eenmaal in het water laten de gidsen een groot vlot het water in zakken, met daarin lampen en langs de zijkanten buizen die je vast kunt houden. Je krijgt een pool noodle onder je enkels, zodat je benen blijven drijven en je dus plat op het water ligt terwijl je het vlot vasthoudt.

De verschillende tourgroepjes blijven dicht bij elkaar, omdat de manta’s op het licht af komen. Hoe meer groepjes, hoe meer licht er vanaf de vlotten het water in straalt. In dit licht zie je de plankton zwemmen en de manta’s gaan ’s avonds “op jacht” om deze plankton op te scheppen als een lekker maaltje.

Na enige tijd geduldig te hebben gewacht hoorden we de gidsen al zeggen dat er een manta aan kwam. Als ze eenmaal onder het vlot door zwemmen… dat is echt een fantastische ervaring! De manta’s zwemmen diep onder je en maken dan een soort salto om de plankton op te scheppen. Ze komen dan met hun buik heel dicht langs het vlot en met hun vinnen net voor je masker langs! De eerste keer schrok ik er best wel een beetje van, deze reusachtige dieren zó dichtbij! Maar ze bewegen zo mooi en gracieus en dan in het donker in het licht van die lamp in het vlot… Daar zijn gewoon geen woorden voor.
Wij zeggen vaak als we op reis zijn dat we zo ontzettend verwend zijn met alles wat we al gezien hebben en daardoor niet overal meer van onder de indruk, maar dit was echt een geweldige en unieke ervaring!

Nu volgen er wat foto’s van belabberde kwaliteit, het wordt nu echt tijd voor een Gopro ben ik bang…. Het filmpje geeft wel een goed beeld van deze geweldige ervaring!

DCIM100SPORT

DCIM100SPORT

https://www.youtube.com/watch?v=7kHZ_Mru9m4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.