Routestress!

Ja ik heb stress, routestress om precies te zijn… Nou moet ik me eigenlijk helemaal niet zo druk maken, want ter plaatse valt alles op te lossen en jezelf af en toe aanpassen hoort nou eenmaal bij het reizen, maar helaas ben ik als het om de reis zelf gaat nogal een controlfreak en wil ik graag exact de reis afleggen zoals gepland, omdat ik er heel wat uren in heb gestoken om een zo perfect mogelijke reis in elkaar te knutselen.

Nepal-Tour-Pokhara
Maar wat is nu eigenlijk het probleem hoor ik je denken?

Het probleem is dat we middenin het regenseizoen naar Nepal gaan. Daar regent het nu dus vaak én hard. Sommige wegen zijn hierdoor moeilijk begaanbaar omdat ze vaak last hebben van naar beneden vallende rotsen en aardverschuivingen. Toen er vorige week een nieuwsbericht kwam over ruim 20 doden door een aardverschuiving in Nepal, hebben wij ons over een stukje van de route nog eens goed achter de oren gekrabd. Namelijk of we toch echt wel van Chitwan NP naar Pokhara moeten gaan. We zullen hier maar 24 uur doorbrengen namelijk, omdat ik het erg graag wil zien. Pokhara is namelijk een behoorlijke afwisseling qua landschap in onze reis en het is een stukje van Nepal dat ik eigenlijk niet wil missen. Bovendien hebben we op de planning staan om hier te gaan paragliden. Het schijnt er namelijk de beste plek ter wereld voor te zijn.

3023594-paragliden-Pokhara-0

Het was ons echter de vraag of de weg van Chitwan naar Pokhara niet extra veel last heeft van de regentijd en de “landslides”. Na wat rondvragen en googelen zijn we tot de conclusie gekomen Pokhara toch niet te verruilen voor Bhaktapur, ons back-up plan (eigenlijk wilde ik vanaf het begin al beide plaatsen toevoegen in de reis, maar door de beperkte tijd moeten we keuzes maken). Het zou namelijk allemaal best mee moeten vallen en de weg naar Bhaktapur duurt zelfs nog wat langer.

Van ons hostel in Pokhara kreeg ik echter vandaag pas bericht. Ik had hen gevraagd hoeveel tijd het zou kosten om daar te komen. Normaal zou dit ongeveer 4 uur moeten zijn namelijk met een normale auto. Ik kreeg vandaag dus een reactie, dat de weg “under construction” is, en we rekening moeten houden met een serieuze vertraging, waardoor we er zeker 8 a 9 uur over zouden moeten doen.

36701075ed038d2f405fd34aa96dbbd4_L

De vraag is dus of we dit over hebben, voor eigenlijk alleen het paragliden. Na het paragliden gaan we namelijk meteen naar het plaatselijke vliegveld voor een korte vlucht naar Kathmandu.

Vliegtuigje-van-Yeti-Air-in-Pokhara

Nu hebben we dus weer opnieuw het dilemma: is alleen het paragliden en Pokhara even gezien hebben de moeite wel waard? We moeten er lang voor in de auto, hebben daar dan weinig tijd, en moeten dan ook nog eens een stuk vliegen, wat slecht is voor het milieu en de portemonnee…. Daar staat tegenover dat paragliden echt heel gaaf zou zijn, voor mij zeker iets grensverleggends (wat ik graag doe op reis) en Pokhara in een setting ligt die we verder denk ik niet gaan zien deze reis. Bhaktapur lijkt me ook prachtig en eigenlijk meer ons ding (we houden meer van geschiedenis en cultuur dan van avontuurlijk), en ik heb er een superleuk hotelletje gevonden voor dat ene nachtje. Maar Bhaktapur is dan weer behoorlijk getroffen door de aardbeving vorig jaar, waardoor er veel mooie gebouwen en tempels verwoest zijn.

Ik heb de komende dagen dus nog iets om over na te denken en me druk over te maken, maar hoe dan ook komt het goed en wordt het een fantastische reis. Of we nu naar Pokhara gaan of naar Bhaktapur, ik zou beide plaatsen graag willen zien, dus eigenlijk maak het niet heel veel uit. Ik slaap alleen gewoon wat rustiger als alles goed geregeld is ;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.