Wat kost een verre reis?

Misschien ben je op mijn blog terecht gekomen omdat je zelf graag reist en het gewoon leuk vindt hierover te lezen. Misschien ben je op mijn blog terecht gekomen omdat je me kent (hoi mama!), maar misschien ben je hier terecht gekomen omdat je eigenlijk al lang met het idee loopt om een verre reis te maken, maar denkt dat je het niet kunt betalen (of dat het heel moeilijk te verwezenlijken is op allerlei vlakken).
Hopelijk heb je dan iets aan dit artikel!

Kleine kanttekening: Wij houden van onze privacy, gemak en comfort, maar reizen niet luxe. Wij reizen dus zeker ook niet als backpacker, dit speelt allemaal mee in het budget!

B-Halong Bay (88)

Wat kost een verre reis van 3 weken?
Hier kan ik een vrij eenvoudig antwoord op geven eigenlijk:
Ik trek meestal ongeveer € 5.000,- uit voor een verre reis van 3 weken, met twee personen. Wij reizen dan in backpack++ stijl, eigen kamer met eigen badkamer, overal wifi (maar waar heb je dat tegenwoordig niet) en liefst met een ontbijtje inclusief. Verder boek ik alles op voorhand, gewoon omdat ik dat prettig vind, ook al is dat vaak wat duurder. En doen wij lang niet alles met lokaal openbaar vervoer, al wil ik dat altijd wel een keertje meemaken, voor de ervaring. Maar wij houden dus wel van wat gemak en comfort en het kan dus echt wel een stuk goedkoper als het zou moeten.
Voor de reis naar het zuid westen van de Verenigde Staten een paar jaar geleden hebben we ons budget verhoogd naar € 6.000,-, maar voor een reis naar Zuid-Oost Azië kunnen we dan weer veel makkelijker toedoen met € 4.000,-. In Amerika is alles ter plaatse namelijk veel duurder dan in Zuid-Oost Azië.
Ook onze trip vorig jaar, waar we New York, Guatemala en Belize hebben gecombineerd hebben we wat meer uitgegeven. 3 Dagen New York hakte er namelijk in, evenals de vliegtickets terug vanuit Belize. En ook dit jaar zitten we weer iets boven het normale budget, namelijk € 5.500,-. Dit omdat we graag een privé chauffeur wilden in India en Nepal, die bijna twee weken met ons mee zal reizen. Verder hebben we binnen de reis 3 vluchten gepland staan. Hierdoor kunnen we een reis maken bomvol hoogtepunten en zo halen we het maximale uit ons budget en onze 3 weken vakantie. Maar ook dit een keuze die je maakt. We zouden ook China weg kunnen laten en voor minder geld ons prima 3 weken vermaken in alleen India en/of Nepal natuurlijk.

DSC_1289

Kosten vliegtickets
Een verre reis kun je eigenlijk zo duur maken als je zelf wilt. Al is het wel zo dat de kosten voor de vliegtickets een heel groot deel van je budget opslokken. En een hoop verre bestemmingen zijn nou eenmaal duur om naartoe te vliegen.
In de prijs van de vliegtickets telt niet alleen de afstand mee, maar vooral ook hoe populair een traject is. Naar Bangkok wordt bijvoorbeeld zo vaak gevlogen door verschillende maatschappijen, dat je daar vrij gemakkelijk een goede deal voor kunt vinden, zolang je de diverse boekingssites maar een tijdje in de gaten houdt. Ook scheelt het als je flexibel bent in je vertrekdatum (dat ben ik zelf meestal niet). Een paar dagen eerder of later kan namelijk zomaar een paar honderd euro schelen.
Voor de kosten voor de vliegtickets reserveer ik meestal de helft van mijn budget. De tickets boek ik natuurlijk altijd zelf, zonder tussenkomst van een reisbureau. Via www.skyscanner.nl kun je heel goed ticketprijzen vergelijken en in de gaten houden. Www.vliegfabriek.nl is een hele fijne site als je meerdere bestemmingen wilt aandoen of terug zou willen vliegen vanaf een andere plek dan waar je je reis begonnen bent.

AA-Vliegtuig (2)

Kosten overnachtingen
Ook hier geldt dat je het zo duur kunt maken als je zelf wilt. Ik geef het liefst maximaal € 30,- per nacht uit, voor een eigen kamer met eigen badkamer en een ontbijtje erbij. Een ontbijt is in sommige landen niet zo gebruikelijk, of alleen inbegrepen bij de luxe hotels, dus dit laten we ook weleens varen. Voor de komende reis hebben we bijvoorbeeld in India en Nepal steeds een ontbijt, maar in China vaak niet. In China kun je prima de straat op gaan voor een goedkoop ontbijtje, dus dat vinden we niet zo erg.
In het budget voor overnachtingen is de bestemming erg belangrijk. In Amerika en Europa krijg je voor € 30,- echt niet veel, als je al iets kunt vinden. Voor de reis naar Amerika heb ik daarom het budget voor overnachtingen bijgesteld naar gemiddeld € 80,- per nacht. De lodges in de nationale parken kwamen hier ruim boven, maar in Las Vegas en door af en toe een motel te nemen konden we dat weer compenseren.

DSC_3768

Uitgaven ter plaatse
Elke reis heeft wel grote bezienswaardigheden of uitstapjes die in je budget hakken. Denk aan Petra in Jordanië (ruim € 50,- per persoon), de Taj Mahal in India (ca. € 13,50 per persoon, terwijl de lokale bevolking slechts € 0,60 betaald), een snorkeltour op Caye Caulker in Belize (€ 100,- per persoon) en zo kan ik nog wel even doorgaan. Als je budget beperkt is zul je hier keuzes in moeten maken.
Natuurlijk ga je niet naar Jordanië zonder Petra te bezoeken, dus zul je ergens anders een compromis moeten sluiten. Wij doen dat bijvoorbeeld door een pot nutella mee te nemen en elke dag goedkoop brood en lokaal fruit te kopen, om zo een spotgoedkope lunch te hebben. Of we zorgen dat we af en toe een klein appartementje hebben waar we zelf wat kunnen koken, in landen waar buiten de deur eten relatief duur is, zoals in Amerika bijvoorbeeld. In Thailand of Indonesië kun je namelijk voor een euro per persoon al prima eten op straat. Of in Jordanië, daar aten we de lekkerste falafel ooit voor maar een paar euro!
En heel soms beknibbelen we op onze privacy, door af en toe een nachtje in een kamer te slapen zonder eigen badkamer.

DSC_8008

Kosten tourtjes
Verder kun je vaak geld besparen door tourtjes niet vanuit Nederland, maar ter plaatse te regelen, of geen echte tour te doen, maar alleen vervoer van en naar een site te regelen en jezelf vooraf goed in te lezen, zodat je een gids niet nodig hebt. Ook hier geldt dat je alleen moet besparen op de tours waarvan je vindt dat dit kan. Als je een bepaalde tour heel graag wil doen, doe dat dan vooral! Ik houd er bij elke verre reis rekening mee dat we nooit meer op die plaats terugkomen en dat ik er dus zoveel mogelijk uit moet halen.

Kortom, je kunt een verre reis dus zo duur maken als je zelf wilt. Heb je een bepaald budget, en twijfel je over bepaalde bestemmingen, kijk dan eerst eens wat je kwijt zult zijn aan vliegtickets naar die bestemmingen. Zuid-Oost Azië is meestal het goedkoopst, gevolgd door Midden Amerika. De Verenigde Staten zijn bijvoorbeeld relatief duur.
Je kunt het ook omdraaien: is er een bestemming waar je al jaren van droomt, kijk dan eens wat je kwijt zou kunnen zijn aan vliegtickets en overnachtingen in voor jou acceptabele hotels of guesthouses en ga dan sparen, zodat je je droomreis waar kunt maken. Geef thuis een tijdje wat minder uit aan etentjes, uitstapjes en kleding bijvoorbeeld, en spaar voor een ervaring die je de rest van je leven met je meedraagt! En even ter vergelijking: een aantal jaar geleden gaf ik met mijn ex samen ook nog € 4.500,- uit aan een vakantie van twee weken op een populaire camping aan het Gardameer…. Een verre reis hoeft dus echt niet zoveel meer te kosten dan een gemiddelde vakantie binnen Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.