Met het openbaar vervoer naar de Chinese Muur

Natuurlijk is het heel gemakkelijk om via een reisbureau of je hotel/hostel een tour te regelen naar de Chinese Muur. Dit heeft zeker voordelen, maar past eigenlijk natuurlijk niet binnen het budget van een backpacker (of backpack+ reiziger zoals wij). Daarom vandaag de uitleg hoe je met het openbaar vervoer bij de Chinese Muur bij Badaling komt!

DSC_5725

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen, er is één nadeel aan Badaling: het is er ontzettend, megadruk! En dan vooral met Chinezen, maar van de andere kant, waar is het dat niet in China? Dit hield ons dus niet tegen om toch op eigen gelegenheid naar Badaling te gaan vanuit Beijing. In eerste instantie wilden we een tour boeken vanuit ons hostel. Dit kostte 340 RMB per persoon voor een tour naar de muur bij Mutianyu (deze plek is rustiger dan Badaling).
De tour zou van ‘s morgens 08.30 tot ‘s middags 16.00 uur duren. Het nadeel van de tour vonden wij (afgezien van de hoge kosten) dat je niet op je eigen tempo kunt rondkijken en dat je natuurlijk langs toeristische souvenirwinkels en een groot lunchrestaurant moet. Dit slokt al de helft van je tijd op en de lunch draagt bij aan onnodig hoge kosten. Wij zouden dus op eigen gelegenheid naar de muur gaan, maar dan wel naar het drukkere Badaling, want dat is nu eenmaal makkelijker bereikbaar.

Vanuit ons hostel in de hutongs van Beijing konden wij te voet naar de metro lopen. We hadden eerder op het metrostation al een pasje gekocht waarop we voldoende tegoed hadden laten zetten om onze dagen in Beijing door te komen. Je betaald voor dit pasje ook een borg, maar die krijg je terug als je hem inleverd en dit kan op het metrostation op het vliegveld.
We pakten de metro en na een keertje overstappen kwamen we aan bij Beijing Nord Railway Station (metrostation XizhiMen ).
Om naar Badaling te komen heb je vanaf dit station de S2 nodig en ook dit kun je met het metropasje betalen. Je volgt de bordjes “S2” en loopt gewoon langs de poortjes en houdt je pasje hiervoor. Ook bij aankomst doe je dit en dan wordt het juiste bedrag afgeschreven. Bij het inchecken wordt er 5 RMB van je pasje afgehaald, bij het uitchecken nog eens 1 RMB. Voor ongeveer € 0,70 kom je dus in Badaling.
Badaling is voorlaatste stop op deze route en iedereen moet er daar uit, dus dat kan niet missen eigenlijk.
Voor het exacte schema van deze trein kun je op internet kijken, al klopte het schema toen wij er waren niet. De trein van 09.00 uur die wij wilden nemen bleek niet te gaan, en de volgende trein ging pas om 11.00 uur. Dit hadden wij natuurlijk weer, maar we hebben netjes gewacht (je betaald immers al als je het station binnen gaat) net als de vele andere (Chinese) toeristen die de trein naar Badaling wilden nemen.

DSC_5674
Toen de poortjes naar het perron eenmaal open waren, was het rennen geblazen voor een plaatjes in de trein. Wij maakten ons niet zo druk en hadden dus ook een plaatsje op de grond, wat ik achteraf toch best jammer vond voor een rit van ruim een uur…. Op het station werden overigens naast de trein wel hele kleine krukjes verkocht, voor de mensen die geen zitplaats hadden maar het toch niet zagen zitten om de hele weg te blijven staan of op de grond te zitten.

DSC_5675

DSC_5687
Eenmaal aangekomen in Badaling volg je gewoon de stroom toeristen. Met een touringcar wordt je naar de ticketoffice gebracht, waar je kunt kiezen tussen alleen kaartje voor de muur (45 RMB), of ook een kaartje voor de cable car (enkel (80 RMB)of retour (100 RMB)). Omdat het nogal heet was en we niet wisten hoever het lopen of klimmen zou zijn tot de muur, besloten wij een retourtje voor de kabelbaan te kopen. Ook voor de kabelbaan moet je een flinke rij in, maar het loopt wel aardig door. Eenmaal op de muur was het ook ontzettend druk (zoals verwacht), maar als je wat verder loopt krijg je vanzelf wat meer lucht en ruimte en als je nog verder loopt, heb je de muur helemaal voor jezelf alleen.

DSC_5726
Achteraf gezien had je ook met een soort bobslee naar beneden gekund en dat was misschien ook wel leuk geweest, maarja, wij hadden de terugweg met de kabelbaan al betaald natuurlijk, dus ik had dikke pech, knieperts dat we zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.