Hoe spaar je voor een verre reis?

Ik had beloofd om met wat meer tips te komen om te sparen en besparen voor een verre reis. Inmiddels heb ik al een paar artikelen geschreven over besparen, maar hoe maak je nu een goed spaarplan en misschien nog wel belangrijker: hoe zorg je ervoor dat dit plan ook slaagt?

sokAls je een spaardoel voor ogen hebt, weet je waar je naartoe werkt en hoeveel je bij elkaar wil sparen. Het is belangrijk om dit voor ogen te hebben (en het liefst op papier te zetten), want zonder concreet doel is het voor veel mensen lastig om de discipline op te brengen en door te zetten.

Het eerste wat je doet is daarom bepalen hoeveel geld je nodig hebt en wanneer je dit nodig hebt. Zet dit ook op papier of in een Excel sheet, zodat je het wat meer tastbaar maakt.

Als je dus hebt bepaald welk bedrag je op welke datum bij elkaar wil hebben, moet je gaan kijken hoe je dit voor elkaar gaat krijgen.
Allereerst ga je bekijken welk vast bedrag je hiervoor elke maand apart kunt zetten. Deze basis heb je dan al.

Heb je bijvoorbeeld een jaar om het bedrag bij elkaar te sparen en kun je € 100,- per maand opzij zetten? Dan heb je dus al € 1.200,- euro als basisbedrag.
Laten we even aannemen dat je een bedrag van € 4.500,- bij elkaar zou willen sparen om een mooie verre reis te maken met 2 personen. Dan blijft er dus nog € 3.300,- over om te sparen.

Is € 100,- per maand echt al teveel voor je? Kijk dan eens kritisch naar je maandelijkse uitgaven. Misschien kun je wel een abonnement opzeggen (ga thuis en buiten sporten in plaats van in de sportschool, zeg tijdschriften en loterijen op, enz.). Kijk hierbij vooral goed naar wat je het belangrijkst vindt. Vind je een abonnement op de sportschool belangrijker dan de reis waar je voor spaart, vooral houden dan! Je zult alleen wat langer moeten sparen misschien voordat je je doel bereikt hebt.


Daarnaast gebruiken wij altijd ons vakantiegeld of een deel daarvan voor onze grote vakantie, want daar is het immers voor bedoeld. Hoeveel vakantiegeld je hiervoor in kunt zetten hangt natuurlijk af van wat je verdiend en hoeveel je werkt. En misschien kun je ook wel niet al je vakantiegeld aan een reis uitgeven. Aangezien dit voor iedereen anders is, reken ik nu even met een bedrag van € 1.600,- (als stel, want het hele rekenvoorbeeld gaat uit van 2 personen). Nu moet je dus nog € 1.700,- (3.300 – 1.600= 1.700) bij elkaar zien te sparen.

Dit klinkt als heel veel geld (en dat is het ook), maar het is echt wel te doen. Hoe? Daar geef ik de komende tijd nog wat meer tips over!

Voor € 4.500,- kun je misschien geen hele luxe reis maken en ook geen dure bestemming zoals Amerika uitzoeken, maar een reis naar Azië of het Midden Oosten bijvoorbeeld is heel goed te doen. Kun je maandelijks meer apart zetten, heb je meer vakantiegeld te besteden of en je bereid wat langer te sparen? Dan kun je dus een langere of luxere reis maken. Het is maar net welke eisen je stelt en welke dromen je graag waar wilt maken. Maar waar een wil is, is een weg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.