De voorbereidingen voor de grote reis

Nog een paar weekjes en dan is het alweer zover, dan beginnen we aan onze grote reis van dit jaar. In 3 weken zullen we van Delhi naar Beijing reizen, via Nepal. Vandaag daarom een update van de voorbereidingen.

IMG_20160721_184931

Visa
De visa zijn geregeld, voor zover dat vooraf kan. Voor China hebben we allebei een prachtig visum in ons paspoort zitten en voor India hebben we het het e-visum aangevraagd. Deze is betaald en goedgekeurd en de bevestigingsmail hiervan zou voldoende moeten zijn om na aankomst in Delhi een visum te krijgen.

Het visum voor Nepal zullen we pas ter plaatse aanvragen, als we de grens overgaan tussen India en Nepal. Dit is dus nog een beetje spannend, maar het zou helemaal goed moeten komen.

11128532196_cf54954876_o

Geldzaken
Veel hoeven we hier niet voor te regelen. Wel heb ik nog even gecheckt of de bankpasjes toch wel op wereldwijd staan. Ik heb namelijk een keer meegemaakt dat ik dacht dat het toch wel goed stond ingesteld, maar dat was dus niet zo…Bleek dat die instelling op 1 januari vanzelf terug gezet werden…  Kon ik mooi niet pinnen met die pas.  Soms is het trouwens zo dat een pasje van de ene bank niet werkt en van een andere bank wel. Neem dus altijd van verschillende banken pasjes mee als je die hebt.

Op voorhand nemen geen geld mee (op wat euro’s na, voor de zekerheid), we gaan er eigenlijk vanuit dat we ter plaatse wel aardig kunnen pinnen. Als we over land Nepal in gaan kunnen we altijd nog zorgen dat we genoeg Indiaase Rupees over hebben, zodat we vast wat kunnen wisselen.

earn-rupees-1000-plus-daily

Inentingen
Ik ben ook al bij de huisarts geweest. Gelukkig hebben we helemaal niets nodig dit jaar. Al onze inentingen zijn nog geldig en we zijn slechts 1 nacht op doorreis in malariagebied, waardoor de huisarts ons niet aanraadde om pillen te gaan slikken hiervoor. Voor dit gebied moet je namelijk Paludrine slikken en deze moet je ruim van te voren gaan slikken en ook nadat je in het gebied geweest bent nog even doorslikken. We zouden dan een paar weken pillen moeten slikken, voor een halve dag en 1 nacht in risico gebied. Wel wil ik hier extra goed opletten dat we voldoende deet gebruiken en onder onze klamboe slapen.

Babu
Babu is onze privé chauffeur in India en Nepal. Hij is helemaal op de hoogte van onze route en weet wanneer we landen. Hij heeft dus toegezegd dat hij ons direct nadat we geland zijn in Delhi op zal komen halen op het vliegveld. Dat is dus weer een zorg minder, dat we zelf niet op vervoer uit hoeven in deze hectische stad na een lange en vermoeiende reis. Auto Rondreizen
Hotels en vervoer
Ook alle hotels/hostels en het meeste overige vervoer is geregeld. We zullen ter plaatse weleens een taxi of openbaar vervoer nodig hebben natuurlijk, vooral in China als we geen chauffeur meer hebben en in India en Nepal voor wanneer Babu voor ons uitrijdt als wij met de nachttrein of het vliegtuig verder reizen. Dit kan allemaal makkelijk ter plaatse geregeld worden. Verder hebben we diverse vluchten geboekt, namelijk van Kathmandu naar Chengdu en van Chengdu naar Xi’an. Ook zullen we stukken met de trein afleggen, zowel in India als in China. Voor beide landen hebben we Nederlanders ter plaatse gevonden die de treinkaartjes geregeld hebben. Met name de treinkaartjes voor China zijn fijn geregeld, met wat extra uitleg en handige Chinese zinnetjes erbij, echt top!

De afgelopen dagen ben ik dan ook bezig geweest al het papierwerk te printen (dubbel, voor als we iets kwijtraken) en alles op de juiste volgorde te leggen. Het is even een werk, maar ik reis met zo’n drukke planning voor 3 weken toch altijd net wat geruster als alles goed geregeld is en ik precies bij de hand heb wie ik waar moet hebben mocht er iets tegenzitten of in soep lopen. 
Verder hebben we ook al een kookles geregeld voor de eerste dag in India en gaan we paragliden in Pokhara. Andere tourtjes regelen we ter plaatse, maar dit wilde ik graag vastgelegd hebben. Afgelopen week hebben we de gerechten uit mogen kiezen voor de kookles en ik heb er superveel zin in, want ik ben gek op de Indiase keuken!

Inpakken
Met inpakken ben ik al een tijdje bezig. Dat is een behoorlijke tik van me. Het meest kan ik altijd zo pakken eigenlijk, want alles wat we voor een verre reis nodig hebben ligt altijd bij elkaar op zolder. Maar toch wil ik dan de kleding die we een heel jaar niet aangehad hebben even fris wassen en netjes opvouwen zodat het niet al te gekreukt uit de backpack komt. En voor deze reis wil ik wat extra maatregelen treffen i.v.m. de hygiëne in India. Zo heb ik bijvoorbeeld een reiswaterkokertje besteld en desinfecterende doekjes. In Guatemala ben ik eventjes behoorlijk ziek geweest en dat wil ik India proberen te voorkomen. Bovendien merk ik dat ik hoe meer we reizen, steeds lakser wordt met inpakken en daardoor ga ik dingen vergeten. Deze keer wilde ik dus wat extra aandacht besteden aan de voorbereidingen, zodat we net wat rustiger en comfortabeler rond zullen reizen.
Verder staan er boeken klaar om op de tablets te zetten. Dan nog wat filmpjes en we hebben genoeg entertainment voor lange treintrajecten en vluchten zonder entertainment.

IMG-20160721-WA0000
Zoals je kunt zien ligt er al een hoop uitgestald (handig, zo’n nieuwe inloopkast die je toch nog niet gebruikt). De kleding van Mark moet er nog bij en dan kan alles de week voordat we vertrekken zo ingepakt worden, dat geeft mij heel veel rust!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.