De toboggan baan van Saariselkä

In Saariselkä hebben ze de langste toboggan baan van Europa, en daar zijn ze trots op! Er worden zelfs kampioenschappen op gehouden, maar ook voor minder ervaren sleeërs, zoals jij en ik, is deze baan supertof om lekker vanaf te glijden!

DSC_6141

De totale baan is 1,2 kilometer lang, maar je kunt ook een kleiner stuk gebruiken. Ten eerste hoef je dan minder te klimmen, maar als je dit nog nooit gedaan hebt is dit waarschijnlijk ook beter om er een beetje in te komen. Als je de hele baan doet, moet je namelijk best wel een paar keer een flinke bocht kunnen maken.
Een bocht nemen is eigenlijk heel simpel, je stuurt met je voeten. Je houdt je voeten buiten het sleetje en kunt sturen door één voet in de sneeuw te zetten. Wil je remmen, dan gebruik je twee voeten, simpel toch?

Een slee kun je soms bij je hotel in Saariselkä lenen, maar bij het hotel waar wij verbleven, Holiday Club Saariselkä, kostte dit 5 euro per dag. Onderaan de toboggan baan kun je gratis een sleetje pakken, al liggen er wel veel kapotte sleetjes. Wij waren er in het laagseizoen, dus er waren volop sleetjes beschikbaar en ze waren best in goede staat.

DSC_5915

Om helemaal bovenaan te komen, moet je bij het restaurant boven bij de skipiste zijn. Je kunt de skilift gebruiken, de skibus of te voet gaan. Wij als zuinigerds gingen natuurlijk te voet. Je heb dan twee opties: langs de baan omhoog klimmen (steil maar te doen, duurt ongeveer een half uur) of netjes langs het voetpad langs de weg, ongeveer 100 meter links van de toboggan baan. Dit hebben wij dus gedaan, omdat het minder steil is. We hebben er echter bijna een uur over gedaan om boven te komen. Boven zit een restaurant met souvenirwinkel. Hier kun je eventueel wat drinken, even opwarmen en een plaspauze houden. Als je dan met je slee naar beneden gaat, sta je in 3,5 minuut weer beneden!

Het is echt supertof om te doen, het gaat best hard op sommige stukken, maar het is heel goed te doen. Wij hebben er in elk geval ontzettend van genoten. Dus ga je in Lapland naar Saariselkä, sla dit dan zeker niet over! De top is trouwens ook een goede plek om het Noorderlicht te spotten, maar ‘s avonds gaan de skilift en skibus niet meer en het waait er heel hard, dus het is er flink koud, dat is iets om rekening mee te houden.

DSC_6155

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.