Beginnen met beleggen

Sinds kort ben ik begonnen met beleggen. Beginnen met beleggen lijkt misschien erg ingewikkeld en het is nou niet echt spannende stof om je verder in te verdiepen, maar het kan echt heel simpel zijn! Wil je net zoals ik starten met beleggen, zonder er heel veel tijd in te steken en veel kosten kwijt te zijn aan een broker? Lees dan verder naar mijn tips om te starten met beleggen.

Disclaimer!
Voordat ik mijn tips geef wil ik eerst even heel duidelijk aangeven dat ik zeker geen expert ben. En beleggen neemt natuurlijk risico’s me zich mee en in het verleden behaalde resultaten bieden alles behalve garantie voor de toekomst. Wil je beginnen met beleggen? Beleg dan dus alleen met geld dat je echt niet nodig hebt en kunt missen!

Spaargeld op de bank levert ongeveer 0,0 op op dit moment. Bovendien is het ons doel om meer passief inkomen te genereren. Door te beleggen kun je je geld voor je laten werken en zo ongemerkt je vermogen laten groeien. Passief inkomen kun je vergaren door het dividend dat je ontvangt, maar als beginnende belegger zullen dit nog geen grote bedragen zijn.

Manieren van beleggen
Er zijn natuurlijk verschillende manieren om je geld te beleggen. Het kopen van aandelen is er één van, maar ook het kopen van vastgoed is een manier van beleggen. Omdat het goed is om te spreiden (zo loop je minder risico), doen wij beide. Wij kochten vorig jaar een tweede woning welke nog heel lang hopen te verhuren. Zo hebben we een passief inkomen gegenereerd. Het is de bedoeling om nog een woning bij te kopen, in elk geval voordat we met pensioen willen gaan.

Een ander deel van ons geld beleggen we in aandelen. Ik heb er zelf zeer weinig verstand van en heb ook niet heel veel zin om me er flink in te verdiepen, want ik vindt het al gauw saai worden of ik zie door de bomen het bos niet meer. Daarom heb ik een betrouwbare broker gezocht, waar ik af en toe een ETF aankoop. Een ETF is eigenlijk een “pakketje” aandelen, waar van veel verschillende bedrijven een klein aandeel in zit. Ik kies voor ETF’s met wereldwijde aandelen. Zo bereik je maximale spreiding. Beleg je zoals ik bij de Giro in een ETF uit de kernselectie, dan betaal je geen transactiekosten en is het beleggen dus kosteloos.

De truc is overigens om gespreid in te kopen, de markt niet te proberen te beïnvloeden en niet te vaak te kijken naar je winst of verlies. Super lastig voor een lichtelijke neuroot zoals ikzelf, maar het is echt iets voor de langere termijn. Aandelen fluctueren nogal, maar op de langere termijn is er gemiddeld genomen altijd nog een stijgende lijn geweest. Met andere woorden; volgende week zijn je beleggingen misschien minder waard dan deze week, maar de kans is groot dat ze over 20 jaar gestegen zijn.

Beleggen met je wisselgeld
Daarnaast beleg ik sinds kort ook met de Peaks app. Je gaat wel een kleine vergoeding betalen, waardoor je rendement lager wordt, maar het is super gebruiksvriendelijk en makkelijk en daarom wilde ik het toch eens proberen. Ik ben zelf al klant bij de Rabobank en dat maakt het extra makkelijk, want dan is de app gekoppeld aan je bankieren app. Elke week worden de aankopen die ik doe afgerond en dat wisselgeld wordt 1x per week belegd. Je zet dus ongemerkt steeds een klein bedrag opzij.
Je kiest zelf een risicoprofiel en of je een verdubbelaar in wilt zetten. Ook kun je maandelijks of wekelijks extra een vast bedrag inleggen. Dit bepaal je allemaal zelf. En komt het een keertje niet uit? Dan kun je de belegging van die week ook tegenhouden. Easy peasy dus en je hoeft echt geen verstand te hebben van beleggen.

Om het nog wat aantrekkelijker te maken om te beginnen met beleggen heb ik een actiecode voor je! Als je begint met beleggen bij Peaks en deze code invoert, krijgen jij en ik allebei € 5,- kado, dat is nog eens geld verdienen ;). Gebruik hiervoor de actiecode LYDIAL5TV in de Peaks app.

3 gedachten over “Beginnen met beleggen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.