Badhuizen in Boedapest

Zoals beloofd vandaag een stukje over de badhuizen in Boedapest. Zelf ben ik al diverse keren in Boedapest geweest en ik bezoek dan altijd minimaal 1 badhuis, heerlijk!

DCIM100SPORT

Zelf maak ik altijd de keuze tussen het Gellért of het Széchenyi badhuis. Het Gellért is wat sjieker, maar het Széchenyi is groter en heeft een mooier buitenbad. Zeker in de winter, als het vroeg donker wordt en er een sluier van stoom boven het warme buitenbad hangt is het hier magisch!

DCIM100SPORT

De eerste keer waren wij bij het Széchenyi badhuis, midden in de winter. Er lang sneeuw en wij waren aan het einde van de dag, wat een prachtig plaatje gaf! Je moet wel eventjes doorbijten, want je kunt niet van binnen naar buiten zwemmen en zult dus in je zwemkleding door de kou naar buiten moeten. Maar geloof me, dit is het meer dan waard! Iedereen dobbert er wat rond en oude heren uit de stad zelf spelen een potje schaak in het warme water.

DCIM100SPORT

Ook de binnenbaden zijn prachtig. Zoals ik al zei is het Gellért wat mooier van binnen, maar hier zijn minder baden. Bij het Széchenyi doet het wat meer “ziekenhuisachtig” aan. Dit komt dan ook doordat het Gellért van oudsher een sjiek hotel is. Slaap je in het Gellért , dan heb je vrij toegang tot het badhuis.

DCIM100SPORT

In elk badhuis zijn verschillende baden, met elk een eigen temperatuur. Ook vindt je er stoomcabines, sauna’s en dompelbaden. In het Gellért komt elke faciliteit 1x voor (1 sauna, 1 dompelbad, 1 bad van 38 graden, 1 bad van 40 graden enz.), terwijl het Széchenyi meerdere baden en sauna’s heeft.

Even wat praktische info: Mannen en vrouwen mogen altijd gemengd naar binnen bij deze twee badhuizen en de openingstijden zijn ruim. Je kunt dus ’s ochtends vroeg gaan of juist aan het einde van een lange dag in deze prachtige stad, om nog even tot rust te komen. Het kost je ongeveer € 15,- om één van deze badhuizen te bezoeken (met gebruik van een eigen kleedruimte, maak je gebruik van de centrale kleedruimte met alleen een locker, dan betaal je minder).
Neem je er een massage of behandeling bij, dan kost je dit uiteraard nog wat extra. In het Gellért is een badmuts verplicht in het wedstrijdbad, wanneer je baantjes wilt trekken (ter plaatse te koop voor nog geen euro). Ga je gewoon in de warme, thermale baden wat badderen, dan is dit niet verplicht. Drinkwater is gratis beschikbaar bij de baden in het Gellért.

DCIM100SPORT
Wat mij betreft mag je dit absoluut niet missen als je in Boedapest bent! Er zijn overigens nog meer baden, maar daar mogen mannen en vrouwen niet gemengd, de baden zijn kleiner en vaak wat lastiger bereikbaar, vandaar mijn keuze om het bij deze twee baden te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.