4 Tips om het Noorderlicht te spotten

Het is zover, je gaat naar Lapland, IJsland of misschien wel naar Canada of Alaska. Dan hoop je natuurlijk het Noorderlicht te zien! Toch is dat nog niet zo vanzelfsprekend. Je moet er namelijk wél wat moeite voor doen en natuurlijk een beetje geluk hebben.
Vandaag daarom wat tips om zoveel mogelijk kans te maken om het Noorderlicht te zien. Lapland 203Toen wij naar Lapland gingen, wist ik wel dat we wat geluk moesten hebben, en dat we het Noorderlicht heus niet elke avond voor de deur van ons hotel zouden kunnen zien. Toch dat ik dat het vrij gemakkelijk zou zijn en dat we het wel zouden merken als het zover was, omdat het hele dorp dan vast wel uit zou lopen. Omdat dit niet helemaal bleek te kloppen, deel ik graag wat tips met jullie, wie weet heb je er iets aan wanneer je naar Het Hoge Noorden afreist!

Tip 1: Houdt de activiteit in de gaten
Om het Noorderlicht te kunnen zien, moet het er natuurlijk wel zijn. De mate van activiteit wordt uitgedrukt in een kp waarde. Deze loopt van 0 tot 9 en hoe hoger de kp waarde, hoe meer activiteit er is. Er zijn verschillende sites waarop je de minimale kp waarde kunt vinden voor het gebied waar jij naartoe gaat, zoals deze. Deze sites houden ook meteen bij hoe hoog de waarde op dat moment is en wat er voor de komende dagen verwacht wordt.
Wij zaten bijvoorbeeld in Saariselkä, Finland. Dit is behoorlijk noordelijk en daarom is bij een vrij lage kp waarde het Noorderlicht al zichtbaar daar. Ga je zuidelijker, dan zal de activiteit sterker moeten zijn om het te kunnen zien.

Tip 2: Houdt de weersvoorspellingen in de gaten
Weer een tip waar je eigenlijk niets aan kunt doen zelf. Je kunt echter wel goed in de gaten houden of het een heldere avond is. Is er activiteit en is het een heldere avond (tip: kijk naar de sterren!)? Dan is de kans groot dat je het Noorderlicht zou kunnen zien. Je kunt de weerberichten per uur checken op je telefoon. Via de weer app van Android wordt ook aangegeven voor welk percentage de lucht bedekt is met bewolking. Dit is een hele handige manier om bij te houden rond welk tijdstip het het beste is om naar buiten te gaan.

DSC_6553

Tip 3: Zoek een volkomen donkere plek op
Je ziet het Noorderlicht alleen als het écht donker is. Het moet dus ‘s avonds laat of zelfs ‘s nachts zijn en je moet op een plaats zijn waar zeer weinig tot geen lichtvervuiling is. In een natuurgebied, op een berg of skipiste, dat soort plaatsen.
Je kunt je vaak inschrijven voor een tour met gids. Dan wordt je naar echt donkere plaatsen buiten het dorp gebracht en zij weten de goede plekjes natuurlijk. Als je een huurauto hebt kun je zelf echter ook best een donkere plek opzoeken, dat bespaart je een hoop geld! Saariselkä is gelegen in een natuurgebied, hier konden wij naartoe lopen en daar was het donker genoeg om het te kunnen zien.
Als de activiteit echt heel sterk is, heb je kans dat het ook op lichtere plaatsen te zien is. Wij hadden één keer dit geluk, het Noorderlicht was toen recht voor ons hotel, midden in het dorp heel goed te zien. Toen lukte het ook wat beter om er foto’s van te nemen.

Tip 4: Fingers crossed en heb geduld!
Tja, je kunt met bovenstaande zaken rekening houden, maar je hebt het allemaal niet in de hand natuurlijk. Je hebt ook gewoon een flinke dosis geluk nodig, want het blijft immers een natuurverschijnsel. Ben je op een heldere avond op een donkere plek? Dan zul je geduldig af moeten wachten of het Noorderlicht zich laat zien. Kleed je dus lekker warm aan en trek nog maar een paar extra warme sokken aan. Maar als het dan eenmaal begint, dan is het ook een heel bijzondere ervaring!

DSC_6558

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.