Zoektocht naar de Chora kerk en eventje naar Azie! (08-09-2013)

Vandaag hebben we ons laatste dagje in Istanbul gehad. Natuurlijk zijn we nog even met de ferry over gevaren naar de Azië kant, zijn we dit jaar toch nog even op ons favoriete continent geweest!

Vanmorgen zijn we eerst naar de Chora kerk gegaan. We hadden op internet al van verschillende mensen gelezen dat het een erg mooie Byzantijnse kerk is, met goed bewaarde mozaïeken en muurschilderingen, maar dat hij wat buiten het toeristisch centrum ligt. Bovendien werd hij niet genoemd in de reisgidsen en op de standaard reis websites, dus het werd een leuke zoektocht. Ik had ergens al gelezen dat het in de buurt van tram- en metrostation Topkapi was, dus daar zijn we maar naartoe gegaan. Vanaf hier was het echter best nog een eind lopen, en achteraf gezien hadden we beter nog een keer over kunnen stappen en uit kunnen stappen bij station Edirnekapi (de oranje tramlijn). Door onze zoektocht hebben we wel een stukje van het echte Istanbul kunnen zien (de wat armere wijken, met kleine flatjes en auto’s die eruit zien alsof ze al 10 jaar niet meer van hun plek zijn geweest), wat we eigenlijk wel leuk en interessant vonden. Iedereen was ook heel behulpzaam, we zijn geholpen door een politieagent, een oud mannetje zonder tanden dat in het Turks tegen ons praatte en maar bleef wijzen welke kant we op moesten en een beveiliger in een luxere nieuwbouwwijk. Erg grappig allemaal en als we de mensen om hulp vroegen en op onze telefoon de Turkse naam van deze kerk lieten zien, wisten ze allemaal waar het was en hielpen ze ons maar al te graag een eindje op weg. De wandeling er naartoe was dus al erg leuk (als was het best een eind) en de kerk zelf was ook erg mooi inderdaad, met eeuwenoude mozaïeken en schilderingen, die echt heel mooi bewaard zijn gebleven. Tegenover de kerk hebben we even een welverdiende pauze genomen met een cola en een appelthee.

Morgenochtend voordat we naar huis gaan wilde ik eigenlijk een hamam gaan bezoeken. En dan niet zo’n toeristische, maar een echt authentieke.
Op tripadvisor had ik al goede reviews gelezen over een de Kadirga hamam, niet ver van ons hotel. Hier wilden we voor het eten even langslopen om eens te kijken hoe laat ze morgenvroeg open gaan en wat het kost. Het bleek dat het vrouwengedeelte pas om 9.30 uur open gaat. Om 11.00 uur wilden we richting vliegveld vertrekken, dus het leek me beter om het vanavond maar meteen te doen. Ik ben dus bij de hamam gebleven en Mark is voor een uurtje terug naar het hotel gelopen.
Voor 50 lira (ongeveer 20 euro) werd ik gewassen, gescrubt en gemasseerd. Het was ook behoorlijk authentiek, in een prachtig oud pand met allemaal marmer en koepels en de dames die ons hielpen spraken geen woord Engels, dit is wat ik zou leuk vind aan reizen!
Ik mocht me omkleden in een hokje met grote ramen in de ontvangsthal, een beetje onwennig maar ach ja, het is normaal hier, dus doe ik maar gewoon mee. Ik kreeg een doek om om te doen en mocht de wasruimte in. Hier mocht ik me afspoelen met warm water totdat er iemand kwam die me ging scrubben en wassen. Dit was een beetje een norse mevrouw, ze kwam binnen met zo’n zelfde lap om, deed hem af en bleek alleen een prachtige, gigantische roze onderbroek aan te hebben. Alleen dat al had zo z’n charme en draagt bij aan de ervaring vind ik. Ze heeft me gescrubt en gewassen en gemasseerd met veel zeepsop. Daarna heeft ze mijn haren nog gewassen. Telkens mocht ik me tussendoor afspoelen met bakjes warm water. Al met al ben ik een uurtje zoet geweest en was erg fijn maar vooral een hele leuke ervaring!

Vanavond hebben we gegeten bij het restaurant tegenover ons waterpijp-terras. Deze man sprak ons al 3 dagen erg overdreven aan dat we toch écht bij hem moesten komen eten en het zag er wel goed en gezellig uit, dus hebben we toch maar toegegeven (wat we eigenlijk niet van plan waren, want we vonden deze man ontzettend irritant). Het eten was goed en achteraf kregen we allebei een speldje met een boos oog eraan (ik met een hartje en mark met een dolfijntje). Daarna hebben we nog een ijsje gehaald en nu gaan we de koffers inpakken om morgen weer naar huis te gaan. Hopelijk past alles, want ik heb behoorlijk wat souvenirs gekocht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.