Hospital in the Rock, Boedapest

I love Boedapest, big time! Van deze stad krijg ik echt nooit genoeg. De stad heeft prachtige gebouwen, een rijke geschiedenis en is goedkoop. Kortom, altijd goed! Mijn favoriete bezienswaardigheid is toch wel het grot ziekenhuis. Wanneer je in Boedapest komt, mag je deze echt niet missen!

4665_Budapest_Card_including_Free_Public_Transport_and_Discounted_Museums_2e64e764e27db1dbba30136bc128a13d_original


Boedapest bestaat eigenlijk uit twee aan elkaar gegroeide steden, Boeda en Pest. De Boeda-kant is het heuvelachtige stuk “aan de andere kant van het water”. Hier vind je onder andere de oude citadel, de burcht en het bekende Gellert Hotel.
In de heuvels aan deze kant van de stad zitten echter ook veel grotten, die zijn uitgesleten door de warmwaterbronnen die hier van nature aanwezig zijn. Zo is er tegenover het Gellert Hotel een grot die in gebruik is als kerk. Deze kun je bezoeken en voor € 2,- krijg je een audiotour mee.

DCIM100SPORT
Een deel van de grotten zijn in oorlogstijd ingericht als bunkers, en een klein gedeelte hiervan heeft in de Tweede Wereld Oorlog dienst gedaan als ziekenhuis. Hier waren de patiënten namelijk veilig tijdens de bombardementen.
Dit ziekenhuis is nog ingericht met een hoop spullen uit die tijd en dient nu als museum. Je moet je vooraf melden (check voor de zekerheid even de tijden op de site) en kunt je dan aansluiten bij een Engelstalige tour die ongeveer een uur duurt. De tour wordt leuk gebracht en je komt in een stukje van Boedapest waarvan je anders het bestaan niet af zou weten.

hospitalintherocks4
ab5ac47e784b1f895772cd1becb61ac2
Na de Tweede Wereld Oorlog bleef de grot ingericht als bunker en in de Koude Oorlog is deze dan ook nog gebruikt. In de souvenirwinkel verkopen ze allerlei spulletjes uit deze tijd. Zo heb ik de eerste keer een gasmasker meegenomen en de tweede keer een kompas en een mess, echt superleuk!

IMG-20151107-WA0017 IMG-20151107-WA0015

De toegang is niet goedkoop, ik geloof ongeveer € 11,- euro per persoon. Maar je krijgt hier wel een goede tour voor en iets unieks te zien wat ook nog eens kenmerkend is voor Boedapest. Ik vind het dus elke cent dubbel en dwars waard!

Extra tip: lees het boek “Anna Boom” voordat je hier naartoe gaat. Deze Nederlandse vrouw woonde in Boedapest tijdens WOII en heeft in het ziekenhuis gewerkt in de oorlog. Ook andere plekken in Boedapest, zoals het Gellert Hotel, komen regelmatig terug in dit boek. Zo krijg je alvast een beeld van Boedapest in de jaren ’40.

hospital-in-the-rock

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.