Grottenstelsels en Széchenyi badhuis (13-01-2013)

Gisteren zijn we aangekomen in Boedapest (na een klein uurtje vertraging te hebben gehad in Eindhoven) en het is hier gelukkig iets minder koud dan we verwacht hadden, er ligt wel sneeuw maar het is overdag net boven 0 en ’s nachts net eronder, dus goed te doen.

Na aankomst zijn we meteen naar ons appartementje gegaan, erg ruim en schoon en dichtbij de metro, dus wij zijn weer tevreden! Toen meteen door naar Labirintus, een ondergronds gangenstelsel onder de burcht, waar in de oorlogen veel gebruik van werd gemaakt door de Duitsers en de bewoners in de buurt. Hier gaan ’s avonds de lichten uit en dan mag je zelf rondlopen met een lantaarn, best grappig en toch wel een tikje eng! Ook ligt hier het graf van Dracula, die ooit in deze gang gevangen heeft gezeten.
Daarna zijn we weer terug gelopen naar het appartement, waar we wat pasta hebben gemaakt en nog wat Hongaarse televisie hebben gekeken.

Vanmorgen zijn we eerst teruggegaan naar de burcht, want we wilden heel graag naar Hospital in the rock. Dat is een ondergronds ziekenhuis uit WO II en de Koude Oorlog. Hier kregen we een erg interessante rondleiding van ruim een uur en als souvenirs hebben we een echt gasmasker en een insuline spuitje uit de Koude Oorlog gekocht.
Na het ziekenhuis hebben we het vissersbastion en de Matthiaskerk bekeken. Daarna hebben we gevulde pannenkoekjes op (met kip en broccoli en met banaan en nutella) en zijn we weer terug naar de Pest-kant van de stad gegaan.

In het appartement hebben we onze zwemspullen vast opgehaald en toen zijn we naar Terror Haza gegaan, een museum over de communistische bezetting van Hongarije door de Russen na de Tweede Wereldoorlog.
Na het museum zijn we naar het Széchenyi badhuis gegaan. Dit is een thermaal bad van meer dan 100 jaar oud, in een prachtig groot gebouw en met veel verschillende baden. Het buitenbad was 38 graden en dat was ontzettend lekker! Het was ondertussen al donker en samen met de sneeuw en de damp van het bad gaf dat een extra mooi effect. Alleen eruit gaan was wel erg koud door de sneeuw met alleen een klein handdoekje om!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.