De Berlijnse muur en andere bezienswaardigheden (01-07-2014)

We zijn alweer twee dagen in Berlijn. Gisterenavond hebben we te horen gekregen dat Mark zijn opa is overleden. We wisten al dat dit eraan zat te komen, maar het is natuurlijk nooit leuk om zulk nieuws te moeten krijgen.

Gisterenochtend hebben we in Weimar nog een grot bekeken in het stadspark. Deze grot diende oorspronkelijk als opslagruimte voor bier, maar werd later, in de Tweede Wereldoorlog, gebruikt als schuilkelder.
Hierna zijn we richting Berlijn vertrokken, waar we rond 14.30 uur zijn aangekomen. Nadat we onze spulletjes in ons ruime appartement hadden gedropt, zijn we eerst een stukje gaan lopen richting het bekende warenhuis KaDeWe en de Kurfürstendamm, hier wordt vooral geshopt, wat niet zo ons ding is, al zijn we in de Lego winkel wel verliefd geworden op een jaren 70 Volkswagen busje (we zijn al op marktplaats bezig geweest, dus misschien komt hij er nog!). Daarna hebben we in ons appartement een bordje spaghetti gemaakt, want ’s avonds hadden we kaartjes voor de koepel van de Reichstag.
We zijn op tijd vertrokken, om eerst nog het Holocaust Monument en de Brandenburger Tor te bekijken. Ik vond het monument best indrukwekkend, Mark had er wat minder mee. De Brandenburger Tor was helaas moeilijk te bezichtigen, omdat alles afgezet was voor het WK dat enkele meters verderop op groot scherm te volgen was.
De koepel van de Reichstag was zeker de moeite waard, je hebt er een mooi uitzicht, krijgt een interessante audiotour mee, het is een prachtig gebouw en bovendien is het gratis te bezoeken (wel vooraf reserveren dus)!

Vandaag hebben we heel de wijk Mitte bezocht. We zijn begonnen bij Checkpoint Charlie en het Mauermuseum, hebben een paar stukjes muur gekocht en hebben toen Topografie des Terrors en het Joods museum bezocht. Topografie des Terrors is een indrukwekkende (gratis) tentoonstelling over WOII, op de plaats waar ooit het hoofdkantoor van de Gestapo zat. Van het Joods museum vonden we vooral de architectuur interessant.
Na een currywurst als lunch zijn we langs de Gendarmenmarkt naar de Berliner Dom gelopen, waarvan we de koepel hebben beklommen. We vonden dit echt een prachtige kerk en het was de klim zeker waard. Van hieruit zijn we naar het DDR museum gelopen, wat naast de Dom aan het water ligt en erg grappig is opgezet, er is van alles uit de DDR tijd en dus uit de jaren 70 te zien.
Via de Alexanderplatz zijn we naar de Bernauerstrasse gegaan, waar een monument ter nagedachtenis van de muur staat. Langs deze straat liep ooit de muur, en nu is precies aangegeven waar deze liep en waar mensen op wat voor manier dan ook gevlucht zijn. Hierna hadden we geen voeten meer over, dus zijn we terug richting het appartement gegaan en vanavond hebben we hier vlakbij bij een Thais/Vietnamees restaurant erg lekker gegeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.