Besparen op eten op reis

Ook als je eenmaal op reis bent, kun je natuurlijk nog besparen! Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om op reis op de kosten te letten en zo meer geld over te houden voor die leuke dagtour of de volgende reis bijvoorbeeld!
Vandaag daarom wat tips om de kosten van eten te drukken wanneer je eenmaal op reis bent.

DSC_8223Tip 1: Zorg dat je een keuken tot je beschikking hebt.
Dat kan door bijvoorbeeld af en toe een paar nachten in een appartement of huisje te verblijven, maar het is nog goedkoper om een hostel uit te kiezen waar je gebruik kunt maken van een gemeenschappelijke keuken. Zeker op plaatsen waar je weinig mogelijkheden hebt om voor een leuke prijs buiten de deur te eten, zoals in dunbevolkte gebieden, of juist op hele dure plaatsen kan dit een uitkomst zijn. Je hebt zo alles bij de hand wat je nodig hebt en kunt wat boodschapjes halen voor een makkelijke, gezonde en vooral goedkope maaltijd.
Laat het menu afhangen van wat er ter plaatse voordelig te krijgen is, en niet te eten waar je op dat moment toevallig zin in hebt.

DSC_9164

Tip 2: Zorg zelf voor je eten (ook op een hotelkamer).
Deze tip geldt vooral voor de westerse landen, waar buiten de deur eten relatief duur is.  En boodschapjes ook niet altijd zo goedkoop zijn als we hier in Nederland gewend zijn. Het is echter wel de meest knieperige tip, dus je zult misschien je schaamte wat opzij moeten zetten (of je doet gewoon niets met deze tip en verklaar mij voor gek, vind ik ook prima!).
Ik zorg de weken voordat we op vakantie gaan al voor wat extra boodschapjes die van pas kunnen komen om een maaltijd in elkaar te zetten. Koken op een hotelkamer is een uitdaging en echt koken is vrijwel onmogelijk, maar door creatieve oplossingen te bedenken kun je toch een maaltijd in elkaar flansen.
Misschien denk je nu: wat dan?! Ik zal wat voorbeelden noemen. Ik ben me er zeker van bewust dat dit niet de meest gezonde maaltijden zijn, maar hé, dat is een fastfood maaltijd ook niet, en laten we eerlijk zijn; dat is toch vaak een goedkope optie als er op het budget gelet moet worden.

– Maak instant pasta met een blikje tonijn er doorheen.

DSC_6158DSC_6160DSC_6162
– Cup a soup extra! Deze is extra vullend met wat meer pasta. Je kunt hem nog aanvullen met wat croutons of soepstengels bijvoorbeeld.
DSC_5881DSC_5879
– Instant noodles met een blikje groentenmix er doorheen.

– Couscoussalade met een zak rauwkost/slamix/roerbakgroenten die je ter plaatse koopt. Couscous kun je van thuis meenemen, net zoals wat noten en gedroogde vruchten eventueel. Doe er nog wat verse ingrediënten doorheen en je hebt een heerlijk en ook nog eens gezonde salade.

DSC_8223
– Voor het ontbijt is instant havermout ook een aanrader. Ook deze kun je aanvullen met bijvoorbeeld gedroogde vruchten, noten en vers fruit natuurlijk. Met een kop thee of oploskoffie erbij heb ik zo altijd een prima start van de dag!

DSC_6332
Al deze dingen kun je maken met alleen een waterkoker. Vaak heb je deze op je kamer, maar wij hebben eigenlijk altijd een kleine reis-waterkoker mee van een halve liter. De blauwe bakjes die je steeds terug ziet komen op de foto’s zijn overigens de noodlekommen van Sistema. Ik ben sowieso groot fan van dit merk, en deze kommen zijn op reis echt zó ontzettend praktisch! Je kunt er soep, pasta, noodles en salades uit eten en ze kunnen in de magnetron. Eten we er niet uit, dan dienen ze als opberg- of vershoudbakje.
De ingrediënten struin ik al weken van te voren bij elkaar bij het doen van de gewone boodschappen, zodat ik er qua kosten niets van merk. Zo kunnen we als het moet iedere reis wel een keer of 5 eten zonder ter plaatse nog extra geld uit te geven.

Vind je dit te ver gaan? Dat kan ik me best voorstellen… Je kunt natuurlijk ook lekkere verse broodjes halen en deze beleggen met wat je maar tegenkomt bij de plaatselijke supermarkt/groenteboer/kruidenier!

Tip 3: Eet op straat.
Deze tip is juist in de niet westerse landen toepasbaar. In veel landen kun je op straat voor een habbekrats de heerlijkste lokale gerechten eten. Laat je dus niet weerhouden door ongegronde angsten om ziek te worden of iets dergelijks. Houd je ogen gewoon goed open en zoek kraampjes op waar de lokale bevolking eet en waar het druk is. Zo is de omloopsnelheid hoog en de plaatselijke pad thai-chef kan het zich echt niet veroorloven om zijn klanten een voedselvergiftiging op te laten lopen!
Als je niet lekker bent van het eten tijdens een verre reis, zal dat 9 van de 10 keer zijn omdat je iets gegeten hebt waar je maag en darmen niet aan gewend zijn en wat pittiger en kruidiger is dan je gewend bent. Ook spelen een ander klimaat en jetlag mee bij reizigersdiarree. Een voedselvergiftiging is veel heftiger en als je een beetje oplet, kun je die over het algemeen prima ontwijken. Geef dus niet altijd de schuld aan die heerlijke eetstalletjes langs de weg en geef het een kans. Je zult hier geen spijt van krijgen!

A-Hanoi (48)926
Tip 4: Volg een kookles!
Als je op reis bent, wil je natuurlijk ook wat meemaken van de lokale gebruiken en hier wat over leren. Als je dan toch een activiteit gaat doen, dan is een kookles een goed idee. Je leert over het lokale leven, neemt recepten mee naar huis die je jaren later nog maakt en je hebt die dag meteen uitgebreid geluncht of gedineerd, want na het koken moeten die heerlijke gerechten natuurlijk ook opgegeten worden!

DSC_1354 DSC_1393

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.