Auschwitz en Birkenau (28-01-2012)

Vandaag zijn we op tijd opgestaan, rond 9 uur hadden we de bus naar Auschwitz. Het was even rijden maar alles is goed verlopen.
Bij aankomst in Auschwitz hebben we besloten gewoon zelf rond te lopen en alles op ons eigen tempo te bekijken, we weten immers al behoorlijk wat af over wat zich hier heeft afgespeeld.
Als je het kamp in loopt, loop je meteen zelf onder de bekende poort met de tekst “Arbeid macht frei” door. Dit is een beetje vreemd en dubbel, moeilijk voor te stellen hoe dat toen voor de gevangenen geweest moet zijn.
We lopen verder, je kunt verschillende barakken in, waar nu tentoonstellingen zijn over de oorlog en de holocaust. We zien ontzettend veel, er is een barak waar bergen haar liggen, en dit is alleen nog maar wat ze aantroffen bij de inval in het kamp, gedurende de hele oorlog zijn er heel wat haar en bezittingen van de gevangenen het kamp uit gebracht om er geld aan te verdienen. De berg haar vinden we erg aangrijpend, er liggen zelfs nog kleine vlechtjes tussen enzo, het is echt allemaal heel herkenbaar.
Zo liggen er ook bergen schoenen (je kunt je niet voorstellen hoeveel), is er een ruimte vol proteses, eentje met potten en pannen, eentje met koffers en ga zo maar door. Ook staat er een maquette van de gaskamers, vol met mensen. Erg aangrijpend allemaal.

We lopen verder over het kamp, er hangen veel foto’s van gevangen, er staat een galg en overal wordt uitgelegd wat je ziet. We kunnen ook een gaskamer in, wat heel vreemd is.
Het is prachtig weer, heel koud maar een strak blauwe lucht en het is er heel rustig. Dit maakt het nog onwerkelijker, het is moeilijk voor te stellen hoe het hier in de oorlog geweest moet zijn.

Na Auschwitz I zijn we te voet naar Auschwitz II, of eigenlijk Birkenau gegaan. Het was een half uurtje lopen maar dat vinden we niet erg. Als je het kamp binnenloopt zie je het bekende beeld van de spoorlijn die onder de poort door gaat, dit ziet er echt uit zoals wij het kennen van oorlogsfilms enzo. Er staan honderden barakken, gammele houten en stenen, met gaten in het dak… Een paar barakken kun je in, je kunt je niet voorstellen dat hier gerust 500 man in 1 zo’n barak tegelijk verbleef, dat moet vreselijk geweest zijn. Ook zien we toilet- en wasbarakken, en resten van gebombardeerde gaskamers. Verder is hier niet heel veel te zien, alleen hekken met prikkeldraad, de spoorlijn en heel veel barakken.
Het maakt behoorlijk indruk, we kopen nog een boek van een overlevende om het kamp te sponsoren (toegang is gratis) en gaan weer met de bus terug.

We hebben ons wat opgewarmd in het hotel en zijn toen een pizza gaan eten bij de Italiaan om de hoek, het was een interessante en indrukwekkende dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.