Een reis door India is een droom voor iedere reisgek. Maar misschien ook wel een nachtmerrie, als je bang bent om ziek te worden of een klein beetje last van smetvrees hebt. Wij zijn tijdens onze reis door het noorden van India helemaal niet ziek geweest en vandaag deel ik graag wat tips met je!
Toegegeven, wij zijn maar 1 week in India geweest en daarna doorgereisd naar Nepal. Als je langer door India reist zul je ook meer kans hebben om ziek te worden. Toch denk ik dat als je onderstaande tips consequent doorvoert, zoals wij hebben gedaan, dit ook voor een wat langere periode kan werken.
Tip 1: Vermijd al het kraanwater!!!
Ik zal maar meteen met de belangrijkste tip beginnen. Doe je uiterste best om kraanwater in India op wat voor manier dan ook te vermijden. Natuurlijk drink je geen kraanwater. Maar poets ook je tanden met water uit flessen en controleer een fles water altijd op de verzegeling. Een heel enkele keer wil het in India weleens voorkomen dat flessen opnieuw gevuld worden met vervuild water. Daarom is deze verzegeling van groot belang. Ook kun je controleren of je bij merken als Kinley (onderdeel van Coca Cola) de merknaam in de dop gegraveerd ziet staan.
Verder moet je ook echt al het ijs vermijden, soms liggen blikjes drinken in een bak met ijs om te koelen. Als dit water dan in de rand van het blikje staat en je het blikje aan je mond zet, loop je al kans om ziek te worden. Probeer dus ook hierop te letten.
Eet ook geen rauwkost of fruit dat gewassen zou kunnen zijn met kraanwater.
De laatste tip om kraanwater te vermijden gaat misschien wat ver, maar ik voelde me er prettig bij. Douche is namelijk dé manier om zonder dat je het merkt toch kraanwater binnen te krijgen. Ik heb daarom, net zoals thuis, ten eerste niet elke dag mijn haar gewassen. Mijn gezicht maakte in ’s ochtends en ’s avonds schoon met vochtige gezichtsreinigingsdoekjes die ik van thuis had meegenomen. Verder douchte ik me zo weinig mogelijk (dit is minder smerig dan het lijkt). We hadden namelijk op internet te tip gelezen om de vochtige baby washandjes van de Action te gebruiken als je een paar dagen niet kunt douchen. Dit zijn stevige, vochtige wegwerpwashandjes en wij vonden ze ideaal. Met 1 of 2 exemplaren fris je jezelf weer helemaal op en ze zijn ook lekker stevig, dus je kunt jezelf goed schoonboenen! Wij hebben 1 pak gekocht, voor nog geen 2 euro geloof ik, en hier veel plezier van gehad.
Tip 2: Niet met je handen in/bij je mond!
Lijkt voor de hand te liggen en klinkt makkelijk, maar ongemerkt zit je vaker met je handen bij of in je mond dan je zou denken. Wij hebben hier extra opgelet en dat is heel aardig gelukt. Verder hebben wij onze nagels goed kort gehouden, om te voorkomen dat er vuil onder kan kruipen.
Tip 3: Gebruik bacteriedodende handgel
Je kent ze wel, die gelletjes waarmee je handen kunt wassen zonder water. Bij ons zitten ze standaard in onze dagrugzak als we op reis zijn, maar in India hebben we ze natuurlijk extra vaak gebruikt. We hadden vaste momenten om ze te gebruiken, namelijk:
– altijd voordat je iets eet;
– altijd na een toiletbezoek;
– altijd na het handen wassen met kraanwater.
Tip 4: Neem een reiswaterkoker mee
Wij hebben voor deze reis een kleine (halve liter) waterkoker aangeschaft. We hebben hier veel plezier van gehad. Ze zijn namelijk makkelijk om instant noodles en pasta’tjes mee te maken (wij hadden wat extra voedselvoorraad mee zodat we in India helaas wat minder van het lokale eten hoefden te genieten). Ook kookten wij in India al het flessenwater voor de zekerheid, we hadden immers toch ons eigen waterkokertje bij. We kookten het ’s avonds en deden het als het afgekoeld was weer terug in het flesje.
Tip 5: Eet bij je hostel/homestay/hotel
Wij hebben in India steeds in een homestay geslapen. Deze hadden we geselecteerd op een erg goede beoordeling op onze favoriete boekingssite en deze zijn erg goed bevallen. We konden ’s avonds steeds in de homestay eten voor een paar euro. Soms konden we ’s ochtends een gerecht van de kaart opgeven, maar meestal kookten ze voor iedereen hetzelfde en wilden ze alleen op tijd weten of je mee wilde eten. Dit heeft als voordeel dat er beter op de hygiëne gelet wordt, maar ook dat het eten niet al te pittig wordt klaargemaakt, omdat ze rekening houden met de westerse magen van hun gasten. In India kan het eten namelijk echt ontzettend pittig zijn en daar kunnen wij niet altijd tegen. Wij hebben in de homestays echt heerlijk gegeten en ook bij de kookles die we de eerste dag in Delhi hebben gevolgd smaakte het erg goed en was alles schoon en vers.
Mochten deze tips nou niet werken en wordt je toch ziek, zorg dan dat je O.R.S. en diarreeremmers bij je hebt. Verder zijn cola en drinkbouillon altijd goed om je maag wat rustiger te krijgen. Een extra tip is maandverband! Als je nou echt last hebt van buikloop, maar je móét die dag reizen per auto, bus trein of wat dan ook en je hebt niet altijd een toilet bij de hand, dan kan een pakje maandverband (de wat grotere natuurlijk) je misschien redden van wat gênante situaties, waar je écht geen zin in hebt als je toch al ziek bent. Deze tip had ik van een andere reiziger gekregen, en bij ons gingen de verbandjes gelukkig ongebruikt weer mee naar huis.
Hopelijk heb je iets aan deze tips, het klinkt misschien wat overdreven, maar wij hebben gewoon erg goed opgelet en zijn gelukkig niet ziek geworden. Na mijn ervaring vorig jaar in Guatemala was ik hier namelijk best wel bang voor, ik heb me toen echt heel beroerd gevoeld en dat wilde ik niet nog een keertje meemaken.
We hebben natuurlijk wat minder van de lokale keuken genoten dan ik bijvoorbeeld in Thailand en Indonesië deed, maar toch hebben we elke dag erg lekker gegeten in India en dankzij de kookles hebben we ook wat lekkere recepten mee naar huis kunnen nemen, maar daarover volgt later meer!