Een treinreis is iets wat je mee moet maken als je door India reist. Eigenlijk moet je dan voor het echte lokale gevoel natuurlijk een lagere klasse nemen, waar de mensen dicht op elkaar gepakt zitten, zonder airco en met een hoop voedsel en handelswaar. Wij pakten echter de meeste luxe klasse op het traject van Agra naar Varanasi en hebben een erg prettige reis gehad moet ik zeggen.
We hadden onze kaartjes vooraf al geregeld via een Nederlander die in India woont. Je kunt je treinkaartjes in India echter ook zelf boeken, hiervoor is op internet een hoop uitleg te vinden. Wij vonden dicht echter wel heel fijn voor een paar euro extra.
Onze trein zou om 20.40 uur vertrekken vanuit Agra. Inmiddels hadden we al gezien dat deze trein gemiddeld 3 uur en 3 kwartier vertraging heeft. Mark had een internetpagina gevonden waar te zien was hoe laat de trein bij welk station aankwam die dag. Daarop was al te zien dat hij 20.40 nooit zou halen…. Toch zorgden we dat we op tijd op het station waren, in India weet je immers maar nooit!
Op het station was het een drukte van jewelste. Overal mensen, met familie, koffers en handelswaar. Verder is het station natuurlijk ronduit smering, oud en aftands, maar dat had ook wel weer wat. Uiteraard troffen we weer een Nederlands stel dat op dezelfde trein zat te wachten. De trein had namelijk ruim 1,5 uur vertraging, zoals verwacht. We moesten dus eventjes op het station doorbrengen voordat we aan onze reis konden beginnen. Gelukkig hadden we wat te eten bij en had Babu, onze chauffeur, onze grote bagage al in de auto meegenomen. Hij zou ons de volgende ochtend ophalen in Varanasi en we hadden hem al een smsje gestuurd dat de trein al vertraging had. Dit verbaasde hem helemaal niets, hij was er volgens mij pas echt van onder de indruk geweest als de trein wél op tijd zou zijn geweest.
Eenmaal in de trein viel het ons eigenlijk reuze mee. Wij sliepen in de 2AC klasse, de meest luxe klasse op dit traject. Dit houdt in dat je twee bedjes boven elkaar hebt en dat er airconditioning is. Je slaapt niet in een afgesloten coupé, daarom is het aan te raden je bagage vast te leggen met een kettingslot. Wij waren hierop voorbereid en hadden van thuis een stalen ketting en hangslotje meegenomen. We zagen dat ook de lokale bevolking hun bagage op deze manier veilig stelde.
De hardheid van het bedje viel niet tegen en de vier bedjes van ons “hokje” konden afgeschermd worden door middel van een gordijntje. Langs het gangpad waren dan ook nog steeds twee bedjes boven elkaar, elk met een eigen gordijntje. Verder kreeg je een deken, een kussen en twee lakens. Wij hebben daarnaast nog in onze eigen lakenzakken gelegen en onze eigen kussenslopen gebruikt, dat vind ik altijd wel prettig op zulke plaatsen. Verder werkte de airconditioning de hele route en hadden we ook genoeg stroom om onze telefoons op te laden. In de trein kun je uiteraard ook wat te eten kopen. De toiletten zijn zoals overal in India en Azië, een niet al te schoon hurktoilet zonder wcpapier, neem dus wat tissues of wcpapier mee als je met de trein reist!
Helaas liep de vertraging gedurende de rit nog wat verder op. In plaats van de verwachtte 12 uur hebben we 15 uur over deze rit gedaan. Babu moest er erg om lachen toen wij zeiden dat we te laat waren, “no no, you are on time!”, een vertraging is dus heel normaal. Het was trouwens heel fijn dat Babu ons op het perron op stond te wachten. Net buiten het station krioelde het namelijk van de mensen (en koeien), het was er ontzettend druk, zoals het in India op zulke plekken altijd is. Als we Babu zelf hadden moeten zoeken, was dit nog een lastige opgave geweest ;).
De treinreis is dus goed bevallen. Natuurlijk is een lagere klasse leuker als je meer lokale mensen wilt ontmoeten en draagt dat meer bij aan de verre reiservaring, maar een wat hogere klasse zorgt voor meer privacy en comfort en dat vonden wij het zeker waard. Met name in India, waar in de lagere klassen in de trein geen plaatsen worden gereserveerd en er ook geen maximum aantal passagiers is. Wij hebben overigens € 56,- betaald voor dit traject, voor 2 personen en inclusief de kosten van de tussenpersoon.
Wil je ook hulp bij het boeken van treinkaartjes in India (of een chauffeur), reageer dan hieronder of stuur me een mailtje, dan heb ik nog wat tips voor je (zeker niet gesponsord, maar op basis van onze eigen ervaringen).
Hoi, Francien en ik willen op 24 dec 2017 de nachttrein nemen van Varanasi naar Agra. Heb je een tip hoe we dit vanuit NL kunnen regelen?
Gr Barbara
Beste Barbara,
Excuses voor de late reactie…
Wij hebben onze kaartjes laten regelen door Hans Pfaff (hans.pfaff@live.nl). Hij kan vanaf 120 dagen voor vertrek de treinkaartjes voor je boeken. Zelf rechtstreeks boeken kan ook, maar voor die paar euro extra vonden wij het wel prettig dat iemand het regelde die het systeem en land goed kent. Ik zou wel aanraden de meest luxe klasse te nemen, tenzij je echt graag het lokale leven wil meemaken en avontuurlijk ingesteld bent. De meest luxe klasse heeft airco en een gordijntje voor je bedje. Bovendien heeft iedereen een toegewezen plaats, waardoor de coupé niet overvol zit, wat in de goedkopere klasse wel het geval is.
En nog een tip: zorg dat je je bagage vast kunt maken aan de bankjes/bedjes, in verband met mogelijke diefstal. Wij hadden hiervoor een ketting met slot bij, de lokale bevolking deed dit zelf ook. Verder overigens niets vervelends meegemaakt hoor, behalve een ongelooflijke vertraging (ruim 8 uur), maar hier moest onze chauffeur hartelijk om lachen, want hij vond het best meevallen.
Ik weet niet hoe je verder reist door India, maar onze chauffeur, Babu, kan ik je ook van harte aanbevelen! Wij hebben dit geregeld via Ingrid, van The Pearls of India (ik verdien overigens nergens iets aan hoor, is gewoon op basis van onze ervaringen). Niet spotgoedkoop, zeker niet voor Indiase begrippen, maar wij vonden het een erg prettige manier van reizen.
Heel veel plezier en als je nog wat wilt weten, stuur gerust nog een berichtje!
Hoiii!
Ik heb een beetje last van spontane impulsen, en overweeg sterk om over 6 weken naar India te gaan. 1 van mijn plannen is om ook de nachttrein van Agra naar Varanasi nemen. Ik ben alleen nog van alles aan het bedenken/plannen/uitstippelen. Kan ik Hans Pfaff gewoon een e-mailtje sturen voor een treinticket?
Hoor graagg van je 🙂 Groetjes, Petra