Besparen in de badkamer

Vandaag weer eens een blogje over (be)sparen! Dit keer heb ik wat tips waarmee je kunt besparen op alles wat je in de badkamer gebruikt. Want ongemerkt gaat daar per gezin best een hele sloot geld naartoe op jaarbasis en geloof me, dat kan echt veel minder!

Ik besef me dat niet iedereen al deze tips zal zien zitten (ik ben wel heel erg vrekkig), maar alle kleine beetjes helpen, dus ook als je maar met een enkele tip uit dit artikel iets gaat doen ben je toch weer een stapje dichter bij die mooie verre reis!

IMG_20170423_203729

Het VADH-principe
Een bekend trucje onder consuminderaars is het van-alles-de-helft-principe. Het is heel simpel, want we gebruiken vaak van alles veel te veel. Shampoo, tandpasta, wasmiddel, het kan allemaal best wat minder. Het is ook nog eens duur spul, dus als je de helft gaat gebruiken, bespaar je al snel tientallen euro’s per jaar.
Halveer de hoeveelheid die je gewend bent om te gebruiken en je zult zien dat alles net zo schoon wordt. Sterker nog, je kunt dit meerdere keren toepassen, tot je hebt uitgevonden welke hoeveelheid je nu écht nodig hebt van iets. Zo doe je veel langer met je fles douchegel, wasmiddel, shampoo of wat dan ook!
Dit kun je trouwens ook op andere middelen toepassen. Zo gebruiken wij altijd maar een halve vaatwastablet en knip ik een schuursponsje altijd door. Je merkt er echt niets van en zo gaat een verpakking dus al 2x zo lang mee! Nog een pluspunt: ook het milieu is er blij mee! (al moet ik heel wat schuursponsjes minder gebruiken om mijn vluchten van de afgelopen jaren te compenseren).

Gebruik duurzame producten in plaats van wegwerp
Oké, hier wordt het persoonlijk en misschien zelfs een tikje gênant, maar ik ben ervan overtuigd dat op dit vlak heel veel anders kan in Nederland. Vrijwel alles wat wij (en dan vooral wij vrouwen) in de badkamer gebruiken is voor éénmalig gebruik. Denk hierbij aan tampons, maandverband, inlegkruisjes, wattenschijfjes enz.
Voor al deze producten zijn er herbruikbare en uitwasbare alternatieven. Zelf ben ik erg tevreden over de huismerkproducten van Lana Luna (geen aandelen, ik ben gewoon echt erg enthousiast) en van de wattenschijfjes van Imse Vimse. Als je heel handig bent met naald en draad (wat ik dus helaas niet ben) zou je ook zelf wat kunnen maken misschien, dat is nóg goedkoper en beter voor het milieu!
inlegEn om een voorbeeld te geven: Ik kocht een jaar of 3 geleden een menstruatiecup. Het was even wennen, maar nu wil echt niet meer anders! Ik kocht deze voor € 14,-. Als je bekijkt dat er anders elke maand een doosje tampons van € 3,- doorheen ging, had ik deze dus al na nog geen 4 maanden terugverdiend. Daarna heb ik nooit meer geld uitgegeven aan tampons of maandverband en deze cup moet echt nog wel een aantal jaren mee kunnen. melunarow

En wat dacht je van onderstaande wasbare luiers? Superschattig toch?!
luiers
Neem een toiletdouche
Dacht je dat ik met mijn vorige tip al te ver ging? Dan heb je deze nog niet gelezen!
Als je net als ik al op veel plekken in de wereld geweest bent, weet je ook dat er niks vreemd is aan een hurktoilet met een emmer water ernaast en dat wij westerlingen eigenlijk de uitzondering zijn met onze “poeptroon” met wc-papier (wat overigens veel ongezonder is voor je darmen en stoelgang, maar dat is nogal off topic, wellicht dat ik daar binnenkort nog eens een artikel aan wijd).
In heel veel culturen is het heel normaal om jezelf te wassen na een bezoekje aan het toilet. Wij vinden dat vreemd en zelfs vies, terwijl de rest van de wereld ons juist vies vindt. Want zoals ik Xavier Guzman ooit hoorde zeggen: “Wat wij doen is geen afvegen, maar uitsmeren!”.

Aangezien wij ons huis al geruime tijd aan het verbouwen zijn, hadden wij dus alle vrijheid om onze badkamers en toiletten in te richten zoals wij willen. Dus kocht ik tijdens onze reis door Jordanië een toiletdouche voor het schokkende bedrag van € 6,-.
Het toilet boven was toen helaas al klaar, anders had ik er daar ook zeker 1 gehangen. Het toilet beneden is ook bijna klaar zoals je ziet op de foto, en de toiletdouche wordt elke dag gebruikt. Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik nog niet zover ben dat ik hem ook na een grote boodschap gebruik, maar voor een plasje heb ik dus geen wc-papier meer nodig. Kun je nagaan hoeveel wc-papier je hiermee op jaarbasis kunt besparen!

IMG_20170423_203649
Ik besef me heel goed dat sommige van deze tips best ver gaan, maar je kunt er een hoop geld mee besparen en je bent er ook nog eens goed mee voor het milieu. Dat zijn twee vliegen in één klap, dus ik zou zeggen, probeer het eens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.